7 Φεβ 2012

"Εγχείρηση χωρίς αναισθητικό" - Τα "6" μέτρα που συμφώνησαν οι αρχηγοί


ImageΤα βασικά σημεία της συμφωνίας των τριών αρχηγών με τον Λ.Παπαδήμο, όπως αυτά ανακοινώθηκαν πριν λίγο στπ κλιμάκιο της τρόικας το οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον  πρωθυπουργός είναι τα εξής:

-  Μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% του συνόλου των μισθών, όχι μόνο των κατώτατων.  
-   Διατήρηση των δώρων και των ειδικών μισθολογίων το α'αξάμηνο και μετά θα επανεξεταστεί το αν θα επιβιώσουν.
-   Περικοπή των επικουρικών συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο τομέα
-   Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ και όλων των κλαδικών.

-   Νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν επιλεγεί. Υπάρχει "μενού" με επιπλέον φόρους και τέλη σε διάφορες μορφές περιουσίας και δραστηριότητας (αυτοκινήτων, διαβίωσης, ακινήτων κλπ) αλλά μένει να διευκρινιστούν. 
-   Ενίσχυση των τραπεζών με αντάλλαγμα κοινές μετοχές, αλλά χωρίς το δημόσιο να ορίζει διοικήσεις. Δηλαδή οι τραπεζίτε κέρδισαν αυτό που ήθελαν και αγωνίζονταν (γι αυτό και έφεραν στην εξουσία τον Λ.Παπαδήμο) να μην περάσουν οι τράπεζες υπό τον έλεγχο του κράτους.
Τα παραπάνω σημαίνουν ύφεση πάνω από 5% για το 2012 και περί το 4% το 2013! Καταυτό τον τρόπο θα γίνει πράξη η βίαιη εσωτερική υποτίμηση που θέλει η τρόϊκα. Αν θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το τι σημαίνουν, θα λέγαμε ότι πρόκειται για "εγχείρηση χωρίς αναισθητικό" και όποιος επιβιώσει...

Πιθανόν να έχουν τηλεδιάσκεψη οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να φανεί ότι "γίνεται διαπραγμάτευση", αλλά αυτά είναι ανοησίες. Καμμία σοβαρή διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει σε μία τηλεδιάσκεψη σε τέτοιο επίπεδο σε μία ή δύο ή τρεις ώρες. Κουβέντα και ανταλλαγή ευχών. Ή απλά εντολές.