31 Αυγ 2009

«Νεαροί» οι σύγχρονοι λευκοί Ευρωπαίοι

Οι λευκοί Ευρωπαίοι ίσως τελικά να είναι πολύ «φρέσκοι» στην εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το παρελθόν τους να μην ξεπερνά τα 5.500 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που υποστηρίζει ότι οι πρώτοι άνθρωποι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τη Βρετανία, είχαν σκούρο δέρμα και μόνο σχετικά πρόσφατα…άσπρισαν.
Οι νέες εκτιμήσεις έγιναν από τον Γιόχαν Μόχαν του Ινστιτούτου Φυσικής του φινλανδικού πανεπιστημίου του Όσλο και τον βιοφυσικό Ρίτσαρντ Σέτλοου του Εθνικού Εργαστηρίου Μπρουκχέιβεν των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Τάιμς» του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, μόνο όταν οι άνθρωποι της Ευρώπης εγκατέλειψαν τη ζωή του συλλέκτη-κυνηγού και μεταστράφηκαν στη γεωργία, πριν περίπου 5.500 χρόνια, τότε άρχισε ουσιαστικά το δέρμα τους να γίνεται πιο λευκό.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται στο ότι τα τρόφιμα που παράγονται μέσω των αγροτικών καλλιεργειών, υστερούν σε βιταμίνη D. Η έλλειψη της συγκεκριμένης ουσίας θεωρείται επικίνδυνη, επειδή συνδέεται με τις καρδιοπάθειες, το διαβήτη, την αρθρίτιδα και το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι άνθρωποι μπορούν να αναπληρώσουν την έλλειψη αυτού του ζωτικού συστατικού παράγοντας οι ίδιοι βιταμίνη D στο δέρμα τους, όταν εκτεθούν στον ήλιο, όμως –κι εδώ υπεισέρχεται ο παράγων του εξελικτικού πλεονεκτήματος που ευνοείται από την εξέλιξη- το λευκό δέρμα είναι πιο αποτελεσματικό από το σκούρο δέρμα στην παραγωγή της βιταμίνης D.

Ειδικά σε μέρη με μικρή ηλιοφάνεια, όπως η βόρεια Ευρώπη, η ικανότητα παραγωγής αυξημένης βιταμίνης D μέσω του λευκότερου δέρματος ευνοήθηκε, επειδή προσέφερε αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης σε όσους σταδιακά γίνονταν πιο λευκοί.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι στη Βρετανία μέσα σε 300 μόνο χρόνια (μεταξύ 5.500 – 5.200 χρόνια πριν) οι άνθρωποι σταμάτησαν να τρώνε κυρίως ψάρια και στράφηκαν στις γεωργικές καλλιέργειες και εκτιμάται στο ίδιο διάστημα το δέρμα τους έγινε αισθητά πιο ανοιχτόχρωμο.
Πηγή: Ελευθεροτυπία