Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί το Πακιστάν ότι προχώρησε σε παράνομη μετατροπή πυραυλικού συστήματος με σκοπό την πλήξη στόχων εδάφους εναντίον της Ινδίας! Ενδεικτικό της σοβαρότητας της είδησης είναι ότι κοσμεί το πρωτοσέλιδο αμερικανικών εφημερίδων με κυκλοφορία σε εθνικό επίπεδο!
Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, ο πακιστανικός στρατός κατάφερε να μετατρέψει αντιπλοϊκά βλήματα επιφανείας-επιφανείας τύπου Harpoon σε ρόλο επιφανείας-εδάφους με σκοπό να μπορεί με αυυτά να πλήξει ινδικούς παράκτιους στόχους σε ενδεχόμενη σύγκρουση. Η αμερικανική κατασκοπεία έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από τον εντοπισμό ύποπτης εκτόξευσης που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου, στοιχεία για την οποία το Πακιστάν ποτέ δεν κοινοποίησε.
Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon πουλήθηκαν στο Πακιστάν επί προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ενίσχυσης των δυτικών συμμάχων έναντι της τότε ΕΣΣΔ. Η στρατιωτική ενίσχυση των κρατών της περιφέρειας (και ειδικά του νότιου διαζώματος) της ΕΣΣΔ ξεκίνησε λίγο μετά από το τέλος του Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οδήγησε στη διαμόρφωση ποικίλων αμυντικών σχηματισμών με την έμμεση ή και την άμεση αμερικανική εμπλοκή. Στην πορεία, το Πακιστάν αναδείχθηκε σε σημαντικό παραλήπτη αμερικανικών οπλικών συστημάτων, αν και μέχρι το 1979 ωχριούσε σε βαρύτητα σε σχέση με το υπερεξοπλισμένο Ιράν.
Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν επιθυμεί τον εξοπλισμό του Πακιστάν με όπλα τα οποία διαταράσσουν την περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία. Εξάλλου, η μέχρι τώρα ενίσχυση του Πακιστάν έχει ως κύρια στόχευση την εξυπηρέτηση των αναγκών πάταξης των Ταλιμπάν και της αποσάθρωσης της Αλ-Κάιντα που ακόμα βρίσκονται σε κορυφαία θέση στους αμερικανικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι η αμερικανική διπλωματία σταδιακά επικεντρώνεται στον προσεταιρισμό της Ινδίας, μια υπόθεση που αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία, καθότι η Ινδία προβλέπεται να διαδραματίσει σημαίνοντα παγκόσμιο ρόλο στο μέλλον και θα αποτελέσει το «μήλον της έριδος» μεταξύ των παρόντων ευρασιατικών υπερδυνάμεων. Η αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύος του Πακιστάν με αμερικανικά όπλα θα δημιουργήσει σημαντικές δυσχέρειες στην εν λόγω προσπάθεια.
Οι κατηγορίες έρχονται, πάντως, στη δημοσιότητα στη φάση που το αμερικανικό Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει για την παραχώρηση 7.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως οικονομική βοήθεια προς το Πακιστάν. Το ζήτημα που ανέκυψε είναι πιθανόν να καθυστερήσει ή και να ακυρώσει την οικονομική αρωγή παρά την ισχυρή υποστήριξη που έχαιρε μέχρι πρότινος από πρωτοκλασάτα μέλη του Κογκρέσου.
Κατά συνέπεια, η αποκάλυψη του θέματος στη συγκεκριμένη συγκυρία, πιθανόν και να υποκρύπτει ευρύτερη πολιτική σκοπιμότητα, όσων φρόντισαν να διαρρεύσει στη δημοσιότητα…
Πηγή: orfni.blogspot.com