2 Ιουν 2009

Ενας στους δύο νιώθει ανασφάλεια στις παραλίες

* Το 39% δεν εμπιστεύεται τη γαλάζια σημαία


Mπορεί η χώρα μας να έχει αναρίθμητες ακτές, ωστόσο οι λουόμενοι δεν φαίνονται να απολαμβάνουν ξένοιαστοι αυτό το δώρο, σύμφωνα με μελέτη για τη διερεύνηση της κοινής γνώμης ως προς το επίπεδο δημόσιας υγιεινής στις ελληνικές ακτές. Τι πιστεύουν οι λουόμενοι;
Το 53% δεν νιώθουν ασφάλεια στις παραλίες και το 77% θεωρούν ότι η ενημέρωση για τους κινδύνους είναι ανεπαρκής. Ακόμη το 55% βρίσκουν ότι οι ακτές κολύμβησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους, ενώ υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των μέτρων καθαριότητας καθώς μόλις το 41% είναι ευχαριστημένοι με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
Ενα επίσης εύρημα είναι ότι ο κόσμος δεν ενημερώνεται για τον έλεγχο στο νερό των ακτών κολύμβησης: μόλις το 19% ξέρουν ότι ελέγχονται οι ελληνικές παραλίες, δεν ήταν όμως σίγουροι από ποιους και με ποιον τρόπο ελέγχονται. Εύρημα σημαντικό σε σχέση με την προτεραιότητα που δίνει η ευρωπαϊκή οδηγία στην ενημέρωση του κοινού ως προς την ποιότητα των ακτών, η οποία προβλέπει ως υποχρέωση της Πολιτείας να ενημερώνεται ο κολυμβητής για την ποιότητα του νερού την ίδια μέρα που επιθυμεί να κολυμπήσει. Διαδικασία ελέγχων που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το αρμόδιο υπουργείο.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησαν πέρσι το καλοκαίρι οι φοιτήτριες του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας Γλυκερία Ράπτη και Ειρήνη Χρίστου, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Αθηνά Μαυρίδου, η οποία μαζί με τον επ. καθηγητή Απόστολο Βανταράκη από το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι από τους διοργανωτές του 15ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τις λοιμώξεις από το νερό, που θα γίνει στη Νάξο (31/5-6/6/2009), όπου και θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας.

Στη μελέτη που οργανώθηκε με βάση τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ποιότητα των ακτών κολύμβησης, απεικονίστηκαν συνολικά έντεκα παραλίες (δημόσιες, ιδιωτικές αλλά και δύσβατες) σε ολόκληρη την Ελλάδα και συλλέχτηκαν 1.036 ερωτηματολόγια από Ελληνες, αλλοεθνείς τουρίστες και μετανάστες. Μάλιστα οι έξι παραλίες πήραν γαλάζια σημαία για το 2008.

Η μελέτη αποτυπώνει ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό (39%) λουομένων που δεν εμπιστεύονται την εξασφάλιση της γαλάζιας σημαίας ως ένδειξη καθαρής παραλίας - οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ελληνες. Μη ικανοποιημένος βρέθηκε ο κόσμος από την έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες μας, καθώς μόνο το 26% των λουομένων που προέρχονται από τις ιδιωτικές παραλίες είναι ευχαριστημένοι με την ύπαρξη ναυαγοσωστών.

Στη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων παραλιών διαπιστώθηκε ότι στις πρώτες ο κόσμος αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια, αφενός, για την ύπαρξη ναυαγοσωστών και αφετέρου, γιατί εμπιστεύεται την άμεση ιατρική περίθαλψη σε περιστατικά που μπορούν να του προκύψουν, εύρημα που αναδεικνύει την ελλιπή πληροφόρηση των λουομένων για ορισμένες δημόσιες ακτές. Συγκρίθηκαν ακόμη οι απόψεις του κόσμου σε σχέση με τις παραλίες που έχουν γαλάζια σημαία και ο κόσμος σε ποσοστό 74% βρέθηκε πιο ευχαριστημένος από την ενημέρωση που έχει από τις παραλίες με γαλάζια σημαία για τους πιθανούς κινδύνους της ακτής και την ποιότητα του νερού από τις παραλίες που δεν έχουν γαλάζια σημαία (68%).

Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα; Ο κόσμος επιθυμεί η ενημέρωση της κατάστασης των ακτών κολύμβησης να γίνεται κυρίως μέσω πινακίδων που θα βρίσκονται στον χώρο της παραλίας (74%). Μέσω μεγαφώνων στον χώρο της ακτής επιθυμεί να ενημερώνεται μόνο το 45% διότι, όπως τόνισαν, επιθυμούν πιο ήσυχα μέσα για την ενημέρωσή τους.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

Πηγή: Ελευθεροτυπία