14 Ιουλ 2009

Οι οδύνες του τοκετού έχουν οφέλη τους!

Οι οδύνες του τοκετού έχουν οφέλη τα οποία χάνουν οι γυναίκες που επιλέγουν γέννα με επισκληρίδιο νάρκωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πόνοι του τοκετού βοηθούν να ενισχυθεί ο δεσμός μητέρας – βρέφους και προετοιμάζουν τη γυναίκα για τις ευθύνες της μητρότητας.

Ωστόσο και οι ίδιοι οι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ της επιλογής του φυσιολογικού τοκετού, χωρίς τη χρήση επισκληρίδιου, συμφωνούν πως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη νάρκωση βοηθά ιδιαίτερα.

Ο Δρ. Ντένις Γουόλς είναι ένας από αυτούς. Είναι μαιευτήρας και εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι, αν και έχουν βρεθεί και άλλοι τρόποι να περιοριστούν οι οδύνες του τοκετού, τα ποσοστά των γυναικών που επιλέγουν επισκληρίδιο αναισθησία έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο ίδιος επιμένει ότι οι οδύνες του τοκετού έχουν θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Συμβάλλουν στο να επιβληθεί ρυθμός από τη μητέρα κατά τον τοκετό και στην απελευθέρωση ενδορφινών, που βοηθούν τη γυναίκα να προσαρμοστεί στις οδύνες.

Ο Δρ. Γουόλς προσθέτει ότι με την επισκληρίδιο νάρκωση είναι γνωστό ότι αυξάνεται η ανάγκη χρήσης ορμονών για την ενίσχυση των συσπάσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Βρετανία, οι μητέρες που χρησιμοποίησαν επισκληρίδιο νάρκωση το1989-1990 υπολογίζονται στο 17% ενώ το 2007-2008, στο 33%.

Οι επιστήμονες που δεν συμφωνούν με την άνευ σοβαρού λόγου χρήση της επισκληριδίου νάρκωσης εκτιμούν ακόμη ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης του πόνου, όπως ο τοκετός στο νερό. «Υπάρχουν όμως και κάποιοι τοκετοί που κρατούν πολύ ή είναι περίπλοκοι, έτσι οι γυναίκες θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επισκληρίδιο νάρκωση, αν το χρειάζονται. Μην υποτιμάτε τις οδύνες του τοκετού- είναι εξαιρετικά έντονη και οδυνηρή εμπειρία» τονίζει από την πλευρά της η Δρ. Μάγκι Μπλοτ, καθηγήτρια Μαιευτικής στο University College London.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ