20 Μαΐ 2012

Δημοσκόπηση Public Issue: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 28%, δεύτερη η ΝΔ με 24%

Μάχη για την πρωτιά δίνουν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 28%.

Δεύτερο κόμμα είναι η ΝΔ με 24% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό της τάξης του 15%. Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει άνοδο στο 7% ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται να κινούνται πτωτικά. Αυξημένα τα ποσοστά της «Δημιουργίας Ξανά» το ποσοστό της οποίας φτάνει στο 3%. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου συγκεντρώνουν 7%, το ΚΚΕ 5%, η Χρυσή Αυγή 4,5&, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,5% και τα λοιπά κόμματα 4%. Το ποσοστό της αποχής ανέρχεται στο 7%.


Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ισοφαρίζει στο 19% με τον... κανέναν. Δεύτερος είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 17%. Ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 16%, ο Φώτης Κουβέλης με 15%, ο Πάνος Καμμένος με 7%, η Αλέκα Παπαρήγα με 2% και ο Ν. Μιχαλολιάκος με 1%. Το 19% απαντά ότι καταλληλότερος γαι πρωθυπουργός είναι ο κανένας.

Στο ερώτημα εάν θα βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση 77% των πολιτών απαντά αρνητικά ενώ μόλις το 20% βλέπει να προκύπτει κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Μαυρής της Public Issue στην Καθημερινή, η εκλογκή επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσει μετεκλογικά ένα νέο εκλογικό ρεύμα υπέρ του - ρεύμα πολλαπλάσιας εμβέλειας από το αντίστοιχο προεκλογικό και τον έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε περαιτέρω αλματώδη αύξηση της επιρροής του. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ συνετελείται κυρίως εις βάρος του ΚΚΕ και των μικρότερων αριστερών σχηματισμών αλλά και εις βάρος της συντηριτικής μερίδας των αντιμνημονιακών ψηφορόρων, οι οποίοι σε π΄ρωτοι φάση ακολουθούν τον Πάνο Καμμένο.

Η συντηριτική παράταξη αναδύθηκε από την κάλπη πολλαπλά κατακερματισμένη, ενώ το ποσοστό της είναι το χαμηλότερο που έχει λάβει μεταμφυλιακά. Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο η άνοδος της Αριστεράς δημιουργεί αντισυσπείρωση και η ΝΔ αναγορεύεται στον κορμό του αντίπαλου πόλου. Σύμφωνα με την Public Issue στην πρώτη μετεκλογική μέτρηση του Πολιτικού Βαρόμετρου σημειώνει άνοδο κατά 5% και φτάνει στις 24 ποσοστιαίες μονάδες επαναπατρίζοντας έαν ποσοστό των δυσαρεστημένωνσυντηριτικών ψηφοφόρων.
http://24newslines.blogspot.com