8 Νοε 2012

Οι Κινέζοι αλλάζουν αρχηγό! Αλέκα ακούς;;;;;;

Με την ομιλία του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο, αλλά με όλα τα βλέμματα στραμμένα στον προαλειφόμενο για την ηγεσία αντιπρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε το πολυήμερο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κατά το οποίο θα διενεργηθεί η δεκαετής αλλαγή κορυφής στο Πεκίνο. Η Κίνα
πρέπει να διπλασιάζει το κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι το 2020 και να συνεχίσει τις σταδιακές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο Χου Ζιντάο.
Το συνέδριο αναμένεται να έχει καταλήξει στη νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Νοεμβρίου.
Στην 90λεπτη ομιλία του, με την οποία άνοιξε την Πέμπτη το συνέδριο, ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλες τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η κινεζική ηγεσία και κυρίως την άνιση ανάπτυξη εντός της κινεζικής επικράτειας, η οποία κινείται παράλληλα με το μεγάλο κοινωνικό χάσμα.
Όπως τόνισε, η Κίνα θα συνεχίσει τις σταδιακές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να στοχεύουμε πιο ψηλά, να εργαζόμαστε σκληρότερα και να επιδιώκουμε την ανάπτυξη μέσω επιστημονικών μεθόδων, να προωθούμε την κοινωνική αρμονία και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος.
Σημαντικό μέρος της ομιλίας του Χου Ζιντάο επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς, στον απόηχο και της γνωστής υπόθεση Μπο Σιλάι. «Κανείς δεν είναι υπέρανω του νόμου» είπε, καλώντας ειδικά τα μέλη του Κόμματος να είναι υποδείγματα ηθικής και χρηστής άσκησης της εξουσίας.
Μάλιστα, σε ένα από τα ελάχιστα σημεία της ομιλίας για τα οποία κατέφυγε σε υψηλούς τόνους, τόνισε ότι «εάν δεν χειριστούμε σωστά αυτό το ζήτημα, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για το κόμμα και να προκαλέσει ακόμη και την κατάρρευσή του.

Associated Press