Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν ξεπεράσει πλέον τα 40 και στην πλειοψηφία τους πρόκειται για σοβαρά περιστατικά , όπως εγκεφαλίτιδες και μηνιγγίτιδες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τρεις στους τέσσερις ασθενείς που μολύνθηκαν με τον ιό εκδήλωσαν λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού τους. Σε 10 περιπτώσεις αναφέρθηκε συμπτωματολογία γρίπης.
Οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 23 έως 87 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι ασθενών –επρόκειτο για 75χρονους με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
Εξαπλώνεται ο ιός
Η κύρια εστία του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι η νότια Αττική, με το Παλαιό Φάληρο να κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων σοβαρών κρουσμάτων (10). Ακολουθούν ο Άλιμος (4), το Ελληνικό (3), η Καλλιθέα (2).
Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν 140 ήπια ή χωρίς συμπτώματα κρούσματα.
Μεμονωμένοι ασθενείς έχουν εντοπιστεί επίσης στην Κύμη Ευβοίας, τη Νάουσα Ημαθίας, τη Σάμο και τη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) προχώρησε στον αποκλεισμό των αιμοδοτών οι οποίοι προέρχονται από 16 περιοχές της χώρας προκειμένου να προφυλαχθούν οι μεταγγγίσεις αίματος από τον ιό του δυτικού Νείλου.
Πρόκειται για τις εξής περιοχές της Αττικής: Παλαιό Φάληρο, Άγιος Δημήτριος, Αργυρούπολη – Ελληνικό, Άλιμος, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Μοσχάτο, Μαρούσι, Χαλάνδρι και 2ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων (Νέος Κόσμος, Κυνοσάργους, Μετς, Παγκράτι και Άγιος Ιωάννης – Γούβα).
Επίσης, οι αιμολοψίες απαγορεύονται στις περιοχές Κύμη – Αλιβέρι Ευβοίας, Σάμος, Ηρωϊκή Πόλη Νάουσας Ημαθίας.