27 Μαρ 2012

Από πού θα κοπούν 11 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα;


Σε αναβρασμό βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου πριν από τις εκλογές να έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τους τομείς από τους οποίους θα εξοικονομηθούν, μέσω περικοπών, 11,6 δισ. για τη διετία 2013-2014. 

Σύμφωνα με το μνημόνιο τα πεδία στα οποία πρέπει να αναζητηθούν τα χρήματα είναι η γενική κυβέρνηση, τα κοινωνικά προγράμματα και η δημόσια διοίκηση. 

Ήδη έχει αρχίσει η εκπόνηση ειδικών εκθέσεων από τα αρμόδια υπουργεία, ενώ αρωγοί στις προσπάθειες της κυβέρνησης θα σταθούν και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που θα ξαναβρεθούν στην Αθήνα από τη Δευτέρα. 

Έτσι στο επίκεντρο τριών τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και της Task Force αναμένεται να τεθούν από σήμερα το φορολογικό σύστημα, ο νέος δραστικός περιορισμός των κρατικών δαπανών, καθώς και οι δοσοληψίες και οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο νέος έλεγχος της οικονομίας και η τεχνική βοήθεια που θα παράσχουν τα κλιμάκια, θα διαρκέσουν περίπου 50 ημέρες, καθώς, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, στις 15 Μαίου θα έρθουν και οι επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, ύψους 11,6 δισ. ευρώ, για τη διετία 2013- 2014.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη προσαρμογή, η οποία στην επόμενη διετία θα ανέλθει στο 5,5% του ΑΕΠ, για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ εντός του 2014.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι απαραίτητη θεωρείται και η τεχνική βοήθεια, εκτός από την τρόικα, και από κράτη που έχουν εφαρμόσει ανάλογα προγράμματα (Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία).

Με βάση τον προγραμματισμό, έως την Παρασκευή 30 Μαρτίου πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη έκθεση προόδου για την καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των κρατικών δαπανών. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου για την περιστολή των δαπανών, μαζί με ένα προσχέδιο προτάσεων.

Τέλος, εντός του Ιουνίου πρέπει να είναι έτοιμη η τελική έκθεση, ώστε τα μέτρα για μείωση των κρατικών δαπανών κατά 11,6 δισ. ευρώ να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012- 2016.

Σημειώνεται, ότι τόσο στην έκθεση του ΔΝΤ όσο και σε αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες συνόδευσαν την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος, γίνεται αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο, σε κατάργηση όλων των κοινωνικών- προνοιακών επιδομάτων και αντικατάστασή τους με ένα (το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας), σε νέες περικοπές στις συντάξεις, καθώς και σε επανεξέταση των δαπανών σε Υγεία, Αμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα τρία τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να «κατανεμηθούν» ως εξής:

Ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Task Force θα διαπιστώσει την πρόοδο στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, την ενίσχυση των ελέγχων και την αναδόμηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Ένα δεύτερο κλιμάκιο της τρόικας, αποτελούμενο και πάλι από στελέχη του ΔΝΤ, θα συναντηθεί με ομάδα του ΚΕΠΕ.

Το τρίτο κλιμάκιο, πάλι από στελέχη του ΔΝΤ και της Task Force, θα δώσει έμφαση στα πληροφοριακά συστήματα ελέγχου των δοσοληψιών και οφειλών του Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για πρώτη φορά οι τροικανοί έχουν ορίσει στο μνημόνιο ότι αναμένουν έως το 2014 περί 3,5 δισ. ευρώ, στόχος που αν δεν πιαστεί θα σημάνει την λήψη και πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων. 

Τη Δευτέρα εξάλλου αρχίζει εκ νέου ο διάλογος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έστω και χωρίς πλέον τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει «πέσει» η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου, η δημιουργία νέας φορολογικής κλίμακας με 4 κλιμάκια, η αυτοτελής φορολόγηση με 20% στα έσοδα από ενοίκια και στους τόκους των καταθέσεων, η ενιαιοποίηση της φορολόγησης στα ακίνητα, η κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και η διαμόρφωση ενός συντελεστή ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης στα νησιά. 




http://logioshermes.blogspot.com