1 Φεβ 2012

Εξώδικα προς Τράπεζα Ελλάδος για κακοδιαχείριση αποθεματικών!


 Λίγες ημέρες μόνο πριν από την ολοκλήρωση του PSI, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων δισ. ευρώ για όσους επένδυσαν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, η Τράπεζα της Ελλάδος δέχεται ομαδικά πυρ: ασφαλιστικά ταμεία, επαγγελματικά επιμελητήρια, επιστημονικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία, στρέφονται πλέον ανοιχτά κατά της διοίκησης της ΤτΕ, κατηγορώντας την ότι επένδυσε σε ομόλογα τα διαθέσιμα αποθεματικά που κατατίθενται υποχρεωτικά στην τράπεζα, "χωρίς να ζητήσει καν την γνώμη τους"!
 


Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα", ήδη προς την τράπεζα έχουν αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία τα ασφαλιστικά ταμεία Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (πρώην ΤΣΜΕΔΕ, Νομικών, ΤΣΑΥ) και το ταμείο των εργαζόμενων στα Μέσα Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ). Μάλιστα οι επαγγελματικές ομάδες που ασφαλίζονται στο ταμείο ΕΤΑΑ έχουν ζητήσει με μηνυτήρια αναφορά από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών την «επείγουσα ποινική διερεύνηση του τρόπου διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων».
 

Στην μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται ότι «τα αποθεματικά αρκετών δισ. ευρώ επενδύθηκαν με ανεξέλεγκτο τρόπο εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια χωρίς την παραμικρή άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του ΕΤΑΑ». 
Στο κατάλογο των δυσαρεστημένων προστέθηκαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπως και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, που απέστειλαν εξώδικα στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι θα διεκδικήσουν με δικαστικό τρόπο τις καταθέσεις τους στο ακέραιο.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, καλεί τη διοίκηση της τράπεζας να διατηρήσει στο ακέραιο τις καταθέσεις του Επιμελητηρίου ύψους 11 εκατ. ευρώ τα οποία απομειώθηκαν σε 4,3 εκατ. και θα μειωθούν περαιτέρω με ενδεχόμενο «κούρεμα» των ομολόγων.
 

Ταυτοχρόνως ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γ. Κασιμάτης, σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι από τα στοιχεία που χορήγησε η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι στις 19.1.2012 η αξία του κατατεθειμένου αποθεματικού των Επιμελητηρίων στην Τράπεζα της Ελλάδος ανερχόταν σε 66,2 εκατ. ευρώ, ενώ η αγοραία αξία των κινητών αξιών όπου έχει επενδυθεί αυτό το αποθεματικό ανέρχεται σε 21,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο διαθέσιμο ανέρχεται μόλις σε 4,3 εκατ. ευρώ.
Η Ένωση επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος για τη διεκδίκηση του συνόλου της αξίας των αποθεματικών.

Σε κάθε περίπτωση, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, αλλά και της αναμενόμενης επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των ετήσιων εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα με σκοτεινό παρελθόν, όπως έχει δημοσιεύσει σε τακτά διαστήματα το defencenet.gr και θα επανερχόμαστε με κάθε -δυσάρεστη- αφορμή...






http://www.defencenet.gr