7 Φεβ 2012

Αντί επιτρόπου: "Ειδικός δεσμευμένος λογαριασμός"!


 
Tαπεινώσεων συνέχεια για τη χώρα μας: Επειδή προφανώς δεν μας εμπιστεύονται, αλλά και επειδή μας βλέπουν σαν υποτελείς, Μέρκελ και Σαρκοζί εξετάζουν τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, όπου θα κατατίθενται χρήματα της βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε αυτά να διοχετεύονται μόνο για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αποκλειστικά!


Όπως διαβάζουμε στα "Νέα", με την πρόταση αυτή, που εξετάζεται χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, Γερμανία και Γαλλία θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν πλήρη έλεγχο ως προς τη διάθεση σημαντικού μέρους της βοήθειας ώστε αυτή να διοχετεύεται κατευθείαν και πριν από οτιδήποτε άλλο στην αποπληρωμή των τόκων των δανείων και όχι σε άλλες δαπάνες. Πρακτικά, αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να κλείνουν τη στρόφιγγα της παροχής οικονομικής βοήθειας για τις εσωτερικές ανάγκες της Ελλάδας αν κρίνουν ότι η Αθήνα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αφού οι ομολογιούχοι θα πληρώνονται κανονικά μέσω του λογαριασμού αυτού.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία συνέδεαν την πρόταση με την προσπάθεια που έκανε τις προηγούμενες ημέρες το Βερολίνο να περάσει την επιβολή πολύ αυστηρής εποπτείας στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα Γερμανοί πολιτικοί είχαν κάνει λόγο ακόμη και για διορισμό επιτρόπου.

Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε στο Ρόιτερς ότι η γερμανική - όπως είπε - ιδέα αφορά τη διοχέτευση μέρους του δεύτερου πακέτου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα σε έναν τέτοιο λογαριασμό ώστε οι ομολογιούχοι να είναι βέβαιοι πως οι μελλοντικές πληρωμές χρεών από την Αθήνα θα είναι εξασφαλισμένες.
Πρακτικά αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο της Μέρκελ και του Σαρκοζί, θα επιβάλλεται στην Αθήνα να θέτει σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι -για παράδειγμα- τη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.
«Προτείνουμε οι πληρωμές των τόκων για το ελληνικό χρέος να κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό, κάτι που θα εγγυάται ότι θα αποπληρωθεί το χρέος των φίλων μας των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί και η Μέρκελ συμφώνησε. «Υποστηρίζω και εγώ την ιδέα να τοποθετηθεί σε ειδικό λογαριασμό (το ποσό) για την πληρωμή τόκων για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ώστε να εξασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα διαθέτει σταθερά αυτά τα χρήματα», είπε η Καγκελάριος.
Στις επίσημες δηλώσεις που έκαναν για το θέμα η Μέρκελ και ο Σαρκοζί δεν ξεκαθάρισαν αν τα χρήματα που θα κατατεθούν σε αυτό τον ειδικό κλειστό λογαριασμό θα προέρχονται απευθείας από τα επιπλέον κεφάλαια βοήθειας που πρόκειται να χορηγήσει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συζήτηση για τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, ανέφεραν γαλλικές πηγές στο Ρόιτερς.




http://www.defencenet.gr