Την ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη που θα μπορούσε να κατοικηθεί ανακοίνωσε διεθνής ομάδα αστρονόμων.
"Ο συγκεκριμένος βραχώδης πλανήτης είναι ο νέος καλύτερος υποψήφιος για να διατηρεί το νερό υγρό στην επιφάνειά του και ίσως να φιλοξενεί τη ζωή όπως εμείς τη γνωρίζουμε", εξήγησε ο υπεύθυνος της ομάδας αυτής Paul Butler που εργάζεται στο Ινστιτούτο Carnegie στην Ουάσινγκτον.
Το γράφημα δείχνει τις τροχιές του εξωπλανήτη GJ 667Cc, που χρειάζεται μόλις 28 μέρες για να στραφεί γύρω από το γονικό άστρο του. Δείχνονται, επίσης, οι τροχιές των άλλων δυνητικών πλανητών.
Ο πλανήτης αυτός με τον κωδικό GJ 667Cc είναι σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που έχει ονομαστεί GJ 667C και βρίσκεται σχεδόν 22 έτη φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός αντιστοιχεί σε 10 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα).
Περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του σε σχεδόν 28 ημέρες και έχει ελάχιστη μάζα 4,5 φορές εκείνης της Γης. Ο πλανήτης αυτός είναι συνεπώς περίπου 50% πιο ογκώδης από το δικό μας πλανήτη.
Ο πλανήτης βρίσκεται σε μια τροχιά που τον τοποθετεί σε μια απόσταση από το αστέρι του εντός "μιας κατοικήσιμης ζώνης", όπου οι θερμοκρασίες δεν είναι ούτε υπερβολικά υψηλές ούτε υπερβολικά χαμηλές, επιτρέποντας στο νερό να παραμείνει υγρό στην επιφάνεια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ενδείξεις που επιτρέπουν να εκτιμηθεί ότι τουλάχιστον έως και τρεις άλλοι εξωπλανήτες είναι σε τροχιά γύρω από το ίδιο αστέρι.
Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι πλανήτες εν δυνάμει κατοικήσιμοι μπορούν να σχηματιστούν σε περιβάλλοντα με μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέση με αυτό που πιστευόταν μέχρι σήμερα, επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος της επιθεώρησης Astrophysical Journal Letters.
Επίσης, ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε ένα τριπλό σύστημα αστέρων. Τα άλλα όμως αστέρια είναι αρκετά μακριά από τον πλανήτη.
Η ανακάλυψη ενός πλανήτη γύρω από GJ 667C ήρθε ως έκπληξη για τους αστρονόμους, επειδή ολόκληρο το σύστημα των αστέρων έχει διαφορετική χημική σύνθεση από τον ήλιο μας. Το σύστημα έχει πολύ λιγότερα βαρέα στοιχείων (στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο), όπως ο σίδηρος, άνθρακας και το πυρίτιο.
Τα τελευταία είναι τα υλικά από τα οποία σχηματίζονται οι πλανήτες, γι ‘αυτό και δεν θα έπρεπε αυτό το αστέρι να φιλοξενεί πλανήτες.
Η τυχαία ανακάλυψη θα μπορούσε να σημαίνει ότι δυνητικά κατοικήσιμοι εξωγήινοι κόσμοι θα μπορούσαν να υπάρξουν σε μια μεγαλύτερη ποικιλία από περιβάλλοντα από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα δυνατό, λένε οι ερευνητές.
“Στατιστικά στοιχεία μας δείχνουν ότι δεν θα έπρεπε να βρεθεί κάτι τέτοιο σύντομα, εκτός κι αν υπάρχουν πολλά από αυτά εκεί έξω", δήλωσε ο Paul Butler. "Αν όντως υπάρχουν πολλοί τέτοιοι κόσμοι, τότε ήταν πολύ εύκολο να βρεθεί, και αυτό συνέβη”.
Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν δημόσια δεδομένα του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή, τα οποία ανέλυσαν σύμφωνα με μια νέα μέθοδο. Συμπεριέλαβαν επίσης μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τα τηλεσκόπια του Παρατηρητηρίου Keck στη Χαβάη.