13 Δεκ 2011

Μας δουλεύουν! - Παραιτούνται από τα αναδρομικά μέσω τηλεόρασης


Μας δουλεύουν! - Παραιτούνται από τα αναδρομικά μέσω τηλεόρασηςΣε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι πρώην και εν ενεργεία βουλευτές που ζητούσαν να πάρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ως αναδρομικά εν μέσω κρίσης, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε μόλις δημοσιοποιήθηκε η κίνησή τους.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι πολιτικοί που έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικά είναι περίπου 200, επτά από τους οποίους είναι ακόμα εν ενεργεία βουλευτές. Τώρα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την εξωφρενική απαίτησή τους να πάρουν αναδρομικά αυξήσεις και αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις από παντού, οι πρώην βουλευτές βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον και δηλώνουν ότι παραιτούνται από τα αναδρομικά. Όμως την παραίτησή τους από τα αναδρομικά και τις αποζημιώσεις δεν την δηλώνουν στα Δικαστήρια όπως θα έπρεπε αλλά στα τηλεοπτικά παράθυρα ή δια δελτίων τύπου, με απλά λόγια δηλαδή μας δουλεύουν αφού η παραίτηση αυτή δεν είναι επίσημη.
Ειδικότερα, οι πολιτικοί αυτοί έχουν καταθέσει αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας αναδρομικά και με τόκο να εισπράξουν διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ, καθώς και αποζημιώσεις για την... ηθική βλάβη που όπως υποστηρίζουν έχουν υποστεί. Υπενθυμίζεται ότι για την αξίωσή τους αυτή οι βουλευτές βασίζονται σε μια ερμηνεία των άρθρων 26, 87 και 88 του Συντάγματος, τα οποία ορίζουν την διάκριση της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας οι οποίες είναι μεταξύ τους ίσες και ισότιμες. Βασιζόμενοι στα παραπάνω άρθρα του Συντάγματος, οι βουλευτές αυτοί κατέφυγαν στα Πρωτοδικεία ζητώντας να πάρουν αναδρομικά αυξήσεις λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν στους δικαστικούς λειτουργούς, λόγω ακριβώς της αρχής της ισοτιμίας. Όμως όταν πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε στη Βουλή η υπόθεση τους, πολλοί από αυτούς βγήκαν στα ΜΜΕ δηλώνοντας ότι τελικά δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, το 2007 «η Βουλή αποφάσισε ότι οι -τότε, προς τους δικαστικούς- έκτακτες παροχές δεν θα ίσχυαν και για τους βουλευτές». Παρόμοιες ανακοινώσεις έκαναν και τα δύο κόμματα εξουσίας. «Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού διατυπώσει τη θέση της, να μη διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή αναδρομικών», τόνισε με δήλωσή του ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Εξαρχος.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι κανείς εν ενεργεία βουλευτής της Ν.Δ. δεν εγείρει αξιώσεις για καταβολή αναδρομικών και σημείωσε ότι μια τέτοια απαίτηση «σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι πρώην βουλευτές που έχουν επισήμως -με αίτηση στο Δικαστήριο- παραιτηθεί από τις αγωγές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού... Επιπλέον, κάποιοι συνταξιούχοι, όπως ο Αριστείδης Τσιπλάκος, υποστηρίξαν πως ακόμα κι αν οι δικαστικές αποφάσεις είναι υπέρ τους, δεν θα πάρουν τα χρήματα λόγω κρίσης. Βέβαια, ίσως στο μέλλον να επανέλθουν ζητώντας τα χρήματα αυτά, αφού θα έχουν δικαιωθεί δικαστικά.