7 Μαρ 2012

Ο Ραγκούσης πήρε δάνειο από τον ΟΕΚ


ΤΟ ΕΊΔΑΤΕ ΚΆΠΟΥ ΣΤΑ ΆΘΛΙΑ ΜΜΕ ???

Μείζον πολιτικό, ηθικό, αλλά και νομικό ζήτημα ανακύπτει για τον τρίτεκνο υπουργό, που πήρε δάνειο από τον ΟΕΚ για να χτίσει σπίτι με πισίνα και έτυχε έκπτωσης 40%. O Γιάννης Ραγκούσης, όπως αποκαλύπτει το matrix24.gr,  κατέθεσε αίτημα για το δάνειο στο όνομα της συζύγου του (Αικατερίνη Ρούσου) και στο συμβόλαιο εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες και οι δυο με ποσοστό 50% έκαστος.
Το δάνειο ενεκρίθη (αριθμό έγκρισης 08-274001) και το συμβόλαιο υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου 2007 όταν δηλαδή ο Γιάννη Ραγκούσης ήταν ήδη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Τα σχέδια για την έγκριση του δανείου προέβλεπαν ανέγερση κατοικίας 200 τ.μ. με υπόγειο, ισόγειο, πρώτο, δεύτερο όροφο και πισίνα. Η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι είναι η θέση Ψαρόγες Πάρου. Το πόσον του δανείου που ενεκρίθη ήταν 145.000. Από αυτά ο Γιάννης Ραγκούσης κατέβαλε 85.448,96 ευρώ (είχε πληρώσει και δόσεις 3.870 ευρώ) ενώ λόγω εφάπαξ καταβολής και επειδή είναι τρίτεκνος έτυχε έκπτωσης 40%, δηλαδή γλίτωσε περίπου 56.000 ευρώ. Το δάνειο εξοφλήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου 2011 και η άρση της υποθήκης έγινε στις 18 Μαρτίου 2011.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την υπόθεση είναι σοβαρά και σε κάθε περίπτωση, όπως προείπαμε, υπάρχει πολιτικό, νομικό και ηθικό πρόβλημα με τον Γιάννη Ραγκούση.
Η ηγεσία της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να πάρουν θέση και να ξεκαθαρίσουν αν αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές ιδίως σε μια περίοδο που η χώρα και οι πολίτες της δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση και τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας.
Κατ’ αρχήν το μείζον ζήτημα σχετίζεται με την έγκριση ενός δανείου τα χρήματα του οποίου προέρχονται από εργατικές εισφορές και δόθηκαν για να ανεγερθεί μια κατοικία 199,80 τετραγωνικών μέτρων, η οποία μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το συμβόλαιο, περιέχει και πισίνα!
Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που η πισίνα είναι νόμιμη και δηλωμένη, τίθεται ένα νομικό και ηθικό ερώτημα: επιτρέπεται ένα ποσό που προέρχεται από ένα τέτοιο οργανισμό να αξιοποιείται για ένα είδος πολυτελείας; Αν ναι υπάρχουν και άλλοι δικαιούχοι που τους έχει εγκριθεί δάνειο για να φτιάξουν πισίνα;
Μια δεύτερη πτυχή του θέματος σχετίζεται με το γεγονός ότι η σύζυγος του υπουργού, η οποία και αιτήθηκε το δάνειο, εμφανίστηκε να ασκεί το επάγγελμα των οικιακών! (Σημείωση στο συμβόλαιο ως ιδιοκτήτες εμφανίζονται και οι δύο).
Με δεδομένο ότι δικαιούχοι επιδότησης είναι μόνο εκείνοι που εργάζονται, ο σύζυγος φρόντισε να εμφανίσει την αιτούσα ως ασφαλισμένη σε δική του επιχείρηση!
Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει στο σημείο αυτό. Το δάνειο εγκρίθηκε στους ενδιαφερόμενους και εντάχθηκαν σε ρύθμιση που αφορά πολύτεκνους. Περίπου στα τέλη του 2007 το δάνειο των 145.000 ευρώ, εγκρίθηκε στους αιτούντες. Η πρώτη καταβολή αποπληρωμής ξεκίνησε στα μέσα του 2010.
Αφού καταβλήθηκαν περίπου 4.000 ευρώ σε δόσεις, ένα δεκαήμερο πριν την κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων για τρίτεκνους το ζευγάρι προχώρησε, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011, στην εξόφληση όλου του ποσού.
Ποιο είναι το ενδιαφέρον σ’ αυτή τη περίπτωση; Το γεγονός ότι αξιοποιήθηκε η Υπουργική Απόφαση 50/165 (27/3/2000) σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν ότι σε περίπτωση καταβολής του συνόλου του δανείου μια σειρά από κατηγορίες πολιτών, όπως οι τρίτεκνοι και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης και εξασφαλίζουν έκπτωση 40%.
Με απλά μαθηματικά το ποσό που κατέβαλαν μετρητά ήταν της τάξεως των 85.000 ευρώ. Αν στο ποσό αυτό υπολογιστούν και οι 4.000 που είχαν πληρώσει με τη μορφή δόσεων το ποσό που καταβλήθηκε συνολικά ήταν 89.000 ευρώ και η έκπτωση έφτασε στις 56.000 ευρώ!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης έχει υπόψη του τη σχετική υπόθεση και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε διερεύνηση της.
Το όλο θέμα παρουσιάζει ένα επιπλέον σημειολογικό ενδιαφέρον καθώς πριν από μερικές ημέρες ελήφθη η απόφαση κατάργησης του Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας.
Ενός οργανισμού που μέχρι τώρα παρείχε επιδότηση ενοικίου σε 120.000 δικαιούχους και επιδότηση επιτοκίου σε 83.000 εργαζόμενους.

Πηγή:matrix24.gr
Η απάντηση του Γ. Ραγκούση
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥwww.matrix24.gr ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ο Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΕΚ» 
Ο κύριος Φελέκης έκρινε σκόπιμο να εγκαινιάσει την ηλεκτρονική εφημερίδα του με ένα μνημιώδες παράδειγμα ανυποληψίας, χυδαίας ψευδολογίας και κλασικής μεταπολιτευτικής λασπολογίας, στην υπηρεσία των πολιτικών του προϊσταμένων, για τους οποίους κάποια στιγμή θα μιλήσω. Πράγματι, είναι επίτευγμα, ακόμα και για έναν επαγγελματία του είδους, να χωρέσει σε ένα τόσο μικρό κείμενο τόσες ανακρίβειες και ανοησίες, με τη συνήθη μέθοδο της μισής αλήθειας , του ψέματος και των παραπλανητικών υπονοουμένων.
Για την αποκατασταση της αληθειας:
Η  δήθεν αποκάλυψη αφορά ένα καθόλα νόμιμο δάνειο,  το οποίο συνάφθηκε και αποπληρώθηκε ήδη με απολυτη τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο  προϋποθέσεων.
Η αίτηση για τη σύναψη του δανείου , η οποία πραγματοποιήθηκε 21 Μαρτίου 2007, όχι μόνο έγινε  σε μια εποχή που δεν ήμουν βουλευτής, αλλά ούτε καν περνούσε από το μυαλό μου ότι θα μπορούσα λίγους  μήνες αργότερα να αναλάβω τις ευθύνες που ανέλαβα.
Ακόμη, όχι μόνο η αίτηση αλλά και ο έλεγχος  για το αν  και κατά πόσο αυτή πληρούσε τις απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις, καθώς και τελικά η έγκριση και σύναψη του δανείου, έγιναν την περίοδο που την ευθύνη διακυβέρνησης, άρα και τον ορισμό των Διοικήσεων των οργανισμών, είχε η Νέα Δημοκρατία.
Ατράνταχτη απόδειξη της δημοσιογραφικής αθλιότητας του κου Φελέκη είναι η επαναλαμβανόμενη αναφορά σε  πισίνα , που όχι μόνο είναι υπαρκτή κατά τον ίδιο, αλλά είναι και απίθανο να είναι νόμιμη και δηλωμένη.
Όταν η μοναδική  αλήθεια είναι ότι πισίνα ΔΕΝ υπάρχει, πισίνα ΔΕΝ διαθέτει το σπίτι.
Στην πραγματικότητα,  το δάνειο αυτό αφορούσε στη  μόνιμη κατοικία μου, η οποία μαλιστα δεν βρισκεται σε κάποια τουριστική περιοχή του νησιού, αλλά σε ένα ημιορεινό χωριό 300 κατοίκων, όπου ζει η οικογένεια μου και πηγαίνουν σχολείο τα τρία παιδιά μου.
Κάτι που εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και σήμερα, 4 χρόνια μετά την ανάληψη των κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών μου καθηκόντων.
Είναι προφανές ότι σε διαφορετική περίπτωση που η οικογένειά μου θα είχε μεταφερθεί στην ΑΘήνα, ο κος Φελέκης  θα μιλούσε, για να με συκοφαντήσει, για δάνειο που πήρα προκειμένου να χτίσω το εξοχικό μου.
Ακόμη, ο κος Φελέκης, γνωρίζει  όταν  γράφει  για  την  αποπληρωμή  του  δανείου, αλλά δεν το αναφέρει, ότι η εναλλακτική αυτή επιλογή, είχε θεσπιστεί και ίσχυε επί πολλά χρόνια για τους δανειολήπτες του οργανισμού και η οποία προσφερόταν αντί της μόνης άλλης εναλλακτικής επιλογής που υπήρχε, δηλαδή της ΑΤΟΚΗΣ, εξόφλησης του δανείου σε 25 χρόνια.
Με άλλα λόγια, αντί να καταβάλω , κυριολεκτικά άτοκα, και χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση,  λίγα χρήματα κάθε χρόνο, επί 25 ολόκληρα χρόνια, επέλεξα την μόνη άλλη  νόμιμη και προσφερόμενη  λύση από τον οργανισμό  (προφανώς για λόγους ρευστότητάς του).
Αυτή η “δημοσιογραφία” της ντροπής  και καταισχύνης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της άθλιας συναλλαγής και των άδηλων εκβιασμών  της μεταπολίτευσης.
Όμως, ο κος  Φελέκης χτύπησε λάθος πόρτα.
Ούτε πρόκειται να απολογηθώ  γιατί τηρώντας κατά γράμμα το νόμο συνήφθη ένα δάνειο από την γυναίκα μου, η οποία από 18 χρονών εργαζόμενη  ξεκίνησε να κολλάει ένσημα στο ΙΚΑ, ένα δάνειο το οποίο με συνέπεια και απόλυτη τήρηση του νόμου αποπλήρωσα.
Δεν είμαι εκβιάσιμος, πρέπει να γνωρίζει ο κος Φελέκης.
Για αυτό , αν δεν αναγνωρίσει την απόλυτη ακρίβεια όσων αναφέρω στην απάντησή  μου (ακόμη και παριστάνοντας ότι όλα τα παραπάνω δεν τα γνώριζε), και δεν τη δημοσιεύσει αυτούσια και αμέσως, όπως και υποχρεούται, τότε ό,τι άλλο χρειαστεί να πω θα το πω ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, από την οποία θα ζητήσω να αξιολογήσει ποινικά και αστικά όσα έγραψε ο κος  Φελέκης.