23 Δεκ 2011

Μας συλλάβανε γιατί προσπαθήσαμε να εμποδίσουμε την ιδιωτική παρασυγκοινωνία στα Σπάτα

Του Αποστόλη Κασιμέρη, Ταμία στο Συνδικάτο ΕΘΕΛ - ΟΑΣΑ 

Την Τετάρτη 21/12 πήγαμε μαζί με τον εκλεγμένο στην ΟΣΜΕ (Ομοσπονδία Μεταφορών) συνδικαλιστή Π. Στάθη στο σταθμό της Δουκίσης Πλακεντίας, όπου οι συνάδελφοι μας κατάγγειλαν ότι η ιδιωτική εταιρία Τσόκας πραγματοποιεί παρασυγκοινωνία...



Πράγματι πούλμαν του Τσόκα εκτελούσαν παράνομα δρομολόγιο από το Σταθμό της Δούκισης Πλακεντίας μέχρι το Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα (ιδιοκτησίας Μπόμπολα).



Σημειωτέον η συγκεκριμένη διαδρομή καλύπτεται από τις δημόσιες συγκοινωνίες και συγκεκριμένα από τη γραμμή 319 (Χριστούπολη - Σπάτα).

Η εταιρία Τσόκας υποκλέπτει το έργο της δημόσιας συγκοινωνίας, χρεώνοντας μάλιστα 2 € ανά επιβάτη! Καθώς η εταιρία αυτή δικαιούται να εκτελεί μόνο τουριστικές μεταφορές και μεταφορές προσχηματισμένων γκρουπ, ζητά το ονοματεπώνυμο των επιβατών κατά την επιβίβαση, έτσι ώστε σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας να τους παρουσιάσει ως γκρουπ τουριστών.

Όταν χτες Τετάρτη είδαμε το πρώτο λεωφορείο του Τσόκα να καταφτάνει στο σταθμό της Δουκίσης Πλακεντίας, το σταματήσαμε και ειδοποιήσαμε την τροχαία. 


Ο οδηγός αντίστοιχα ειδοποίησε τους υπεύθυνους της εταιρίας του. Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν κατέφθασε ο υπεύθυνος της εταιρίας είπε «τον οδηγό πάρτε τον, αφήστε όμως το πούλμαν να φύγει για να δουλέψει» (για να μην ξεχνάμε τι σημαίνει ιδιωτικός τομέας!).

Η τροχαία μας προσήγαγε όλους στο τμήμα. Εμάς είχαν το θράσος να μας κατηγορήσουν για παρεμπόδιση συγκοινωνιακού έργου (από πότε η αστυνομία προστατεύει τόσο απροκάλυπτα την πειρατεία;)!

Στο τμήμα κρατηθήκαμε για 5 ώρες. Ωστόσο κανένα από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου ΕΘΕΛ - ΟΑΣΑ δεν εμφανίστηκε. Το πνεύμα των ημερών δεν συνάδει φαίνεται με την προάσπιση της δουλειάς μας και του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών. 

Όσο για την διοίκηση της ΕΘΕΛ... αυτή έχει σταματήσει από καιρό να ασχολείται με τους εργαζόμενους και το συγκοινωνιακό έργο, καθώς την απασχολεί μονάχα πώς θα εφαρμόσει τις περικοπές, τις εφεδρείες και τις απολύσεις. 

Η αστυνομία διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων στο λεωφορείο του Τσόκα και του αφαίρεσε τις πινακίδες, ωστόσο δήλωσε πως η πειρατεία δεν είναι ποινικό αδίκημα πλέον αλλά αστικό και πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να κάνει ο ΟΑΣΑ μήνυση στον Τσόκα για διαφυγόντα κέρδη...

Ο «εξυγιαντικός» νόμος 3920 του Ρέππα άνοιξε το νομικό παραθυράκι για την εισβολή των ιδιωτών στο έργο της δημόσιας συγκοινωνίας.  


Οι μετατάξεις, το πάγωμα των προσλήψεων, η δραματική συρρίκνωση των υπερωριών κοκ, καθήλωσαν το συγκοινωνιακό έργο και έδωσαν έτσι την ευκαιρία στους ιδιώτες να αρχίσουν να «καλύπτουν» τα κενά.

Ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όσο οι δημόσιες συγκοινωνίες θα συρρικνώνονται (και με τις εφεδρείες έπεται νέα συρρίκνωση) τόσο τα φαινόμενα της πειρατείας από ιδιώτες θα αυξάνουν, μέχρι που κάποια στιγμή θα αντικαταστήσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και με τη βούλα του νόμου.

Επιτακτική είναι η ανάγκη το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι, μαζί με τη νεολαία και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να ανασυνταχθούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές και τα μέτρα που καταβαραθρώνουν το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματά μας και διαλύουν και όλα τα κοινωνικά αγαθά όπως είναι οι αστικές συγκοινωνίες. 





http://etheldrivers.blogspot.com