28 Δεκ 2011

Χιλιάδες καταγγελίες για μη καταβολή δώρου

 Ανησυχητικό θεωρεί η ΓΣΕΕ τον αυξημένο αριθμό εργοδοτών που δεν κατέβαλαν το δώρο των Χριστουγέννων έως τις 21 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, και τονίζει ότι στη σημερινή δύσκολη περίοδο κατά την οποία τα εισοδήματα των εργαζομένων έχουν μειωθεί, «η μη καταβολή μισθών αλλά και του δώρου, εντείνει τη φτώχεια και την ανασφάλεια». 

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι η καταβολή του δώρου είναι υποχρεωτική και προβλέπεται από τη νομοθεσία και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ζητά δε την εντατικοποίηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ καλεί επίσης όλες τις δημόσιες, αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, όταν πληροφορούνται τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων να πράττουν το καθήκον τους που απορρέει από το νόμο και να συμπράξουν στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους στην αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων.

Οι καταγγελίες εργαζομένων στις Επιθεωρήσεις Εργασίας ξεπέρασαν φέτος τις 2.000 πανελλαδικά αριθμός, ο οποίος, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη, είναι πενταπλάσιος από τον περυσινό. 

Από την πλευρά τους, οι εργοδότες που δεν κατέβαλαν το δώρο επικαλούνται οικονομικά προβλήματα και τη γενικότερη κρίση της αγοράς.http://www.real.gr