23 Σεπ 2012

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ: Το Facebook μας παρακολουθεί παντού και πάντα


Το Facebook μπορεί να συνεχίσει τη παρακολούθηση των πλοηγήσεων και των δραστηριοτήτων/ενεργειών των χρηστών τουInternet, ακόμη και έπειτα από την αποσύνδεση κάποιου χρήστη από τον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Μέσω της χρησιμοποίησης της εφαρμογήςFacebook Connect, καθώς και άλλων εφαρμογών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (socialplug-ins), το Facebook μπορεί να θέσει σε λειτουργία ένα cookie παρακολούθησης σε οποιοδήποτε ιστότοπο διαθέτει κουμπιά "like" ή "share", το οποίο παρέχει στο Facebook τη δυνατότητα πρόσβασης σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών των χρηστών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Βusiness Insider που βρήκε το pentapostagma.gr .

Τα plug-ins χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση των χρηστών, αλλά το πρόγραμμα έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει προσωπικές πληροφορίες παραβιάζοντας την αρχή της ιδιωτικότητας, όπως την διεύθυνση IP του υπολογιστή του χρήστηinternet, τα δεδομένα πλοήγησης, πληροφορίες αποσύνδεσης από siteαριθμούς τηλεφώνων και ούτω καθεξής.

 Χρησιμοποιώντας το επονομαζόμενο "datrcookie, σε συνδυασμό και με άλλες εφαρμογές, το Facebook μπορεί να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τις αναγνώσεις ενός χρήστη σε μία ιστοσελίδα, ακόμη και εάν ο χρήστης δεν έκανε clickστο κουμπί ‘like’.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, "για να πραγματοποιηθεί αυτή η λειτουργία, ένα άτομο χρειάζεται να έχει συνδεθεί μονάχα μία φορά το μήνα στο Facebook ή στο Twitter. Τα συγκεκριμένα sites θα συνεχίσουν να συλλέγουν τα δεδομένα πλοήγησης ακόμη και εάν ο χρήστης απενεργοποιήσει το πρόγραμμα πλοήγησης του στο διαδίκτυο ή κλείσει τον υπολογιστή του!!

Ο απόλυτος μεγάλος αδελφός.. Η τεράστια ηλεκτρονική φυλακή για όλους τους ανυποψίαστους χρήστες...

Υπάρχουν εταιρίες όπως η 
Abine, και η Ghostery, οι οποίες έχουν αναπτύξει εργαλεία τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να μπλοκάρουν τις εφαρμογές plug-in του Facebook, και να τους βοηθήσουν να ελέγξουν πόσες και ποιές πληροφορίες τους ανιχνεύονται και διαμοιράζονται..

Όμως, τα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών (ακόμη και αριθμοί τηλεφώνων) είναι σίγουρο ότι έχουν καταχωρηθεί καταλλήλως στο “Spybook’’ και είναι «έτοιμα από τους ενδιαφερόμενους για μελλοντική χρήση»...