16 Δεκ 2011

Το "σκάνδαλο" που… ξέχασε ο κ. Παπανδρέου

Για άλλη μια φορά σε δημόσια παρέμβασή του, ο Γιώργος Παπανδρέου κάθε άλλο παρά έδειξε προδιάθεση… αναχωρητή. Τουναντίον.
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για «την ώρα της ελληνικής οικονομίας», και είπε πράγματι πολλά. Όπως αναμενόταν, υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της θητείας του, προσπερνώντας την απτή πραγματικότητα ότι έγινε ο μόνος πρωθυπουργός σε χρόνια πολιτειακής ηρεμίας, που αντικαθίσταται… στον αέρα της θητείας του, χωρίς να έχει πρόβλημα υγείας. Υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, ακριβώς λόγω αυτών των πεπραγμένων της τελευταίας διετίας, που κατέστησαν την Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή.
Επιπλέον, μίλησε με θέρμη για την ανάγκη να παραμείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου στην εξουσία… όσο χρειαστεί. Και το «όσο χρειαστεί», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφορά τη διαπραγμάτευση των πάντων, σήμερα, και όχι μετά τις εκλογές.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε και πάλι του… αυτοκτονικού ιδεασμού, συγνώμη, της ιδέας για δημοψήφισμα, που του στέρησε τελικά την πρωθυπουργία, και έβαλε την Ελλάδα… στο ράφι της διεθνούς αξιοπιστίας.
Ίσως βέβαια η πιο εκκωφαντική αποστροφή της ομιλίας του πολιτικού επιγόνου του παπανδρεϊσμού, να ήταν η επισήμανση ότι, μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που έγιναν στην Ελλάδα τα δυο τελευταία χρόνια, δηλαδή επί πρωθυπουργίας του, «ζήσαμε μια διετία χωρίς σκάνδαλα».
Ας είναι οι αναγνώστες και ακροατές της φράσης επιεικείς με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προφανώς και… προσπερνά το διαρκές σκάνδαλο κατά των Ελλήνων, που ήταν η συστηματική υπονόμευση της χώρας μετά τις εκλογές του 2009, μέχρι να υπογραφεί το Μνημόνιο εθνικής απαξίωσης. Και αυτό το σκάνδαλο, δεν διαγράφεται.