15 Δεκ 2011

3,5 δισ. ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ θα ζητήσει πίσω η Κομισιόν, εάν...


3,5 δισ. ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ θα ζητήσει πίσω η Κομισιόν, εάν... Δεν φτάνει που δεν υπάρχει… σάλιο στα ταμεία (σ.σ. όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Λοβέρδος), δεν φτάνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει κοπεί καμιά δεκαριά φορές από την αρχή του χρόνου, δεν φτάνει που η «ανάπτυξη» είναι… άγνωστη λέξη, σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει κονδύλια 3,5 δισ. ευρώ στην Κομισιόν.
Ο λόγος για περίπου 1.000 έργα που είχαν ενταχθεί την περίοδο 2000-2006 στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ (Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) και που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 ή τον Μάρτιο του 2013. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα μας θα πρέπει να επιστρέψει τα συγκεκριμένα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μάλιστα, για το θέμα μίλησε την Τετάρτη στη διάσκεψη των προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ και ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος επεσήμανε ότι τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν, διότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα επιστρέψει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΕ.
Την ίδια ώρα, κάτι που καταδεικνύει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι οι ρυθμοί του ΕΣΠΑ στη χώρα μας τρέχουν με την… όπισθεν είναι ότι από τα 180 βασικά έργα έχουν ολοκληρωθεί μόλις 9 συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.