30 Νοε 2011

Βόμβα μεγατόνων από τον Προβόπουλο για το χρέος!


26η Οκτωβρίου, Βουλή, Γιώργος Προβόπουλος, ΕΚΤ, ελληνικά ομόλογα, Επιτροπή Οικον
Αρνητικός απέναντι στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων παραμένει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, παρά το ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τις τράπεζες!
Παρουσιάζοντας χτες την Ενδιάμεση Έκθεση του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Γιώργος Προβόπουλος επί της ουσίας υπεραμύνθηκε της γραμμής που διατυπώνει η ΕΚΤ και προκειμένου να ενισχύσει το επιχείρημα ότι ακόμα και μετά το «κούρεμα» η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη σε βάθος χρόνου, επικαλέστηκε τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ως γνωστόν λίγο πριν αναλάβει τη πρωθυπουργία είχε αρθρογραφήσει κατά του κουρέματος του χρέους.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ στην Έκθεση του για την Ελλάδα επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μόνο εφόσον γίνει το κούρεμα -ει δυνατόν και μεγαλύτερο του 50%- το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, εμμένοντας στην Έκθεση βιωσιμότητας που είχε παρουσιάσει η Κριστίν Λαγκάρντ στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, όπου πέρα από το σενάριο του 50% υπήρχε και το σενάριο του 60%.
Το βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται στο κούρεμα, είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει επί μακρόν -τουλάχιστον μια δεκαετία- αποκλεισμένη από τις αγορές, χωρίς την ίδια περίοδο να μπορεί να διασφαλιστεί από κανέναν ότι θα συντρέξουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που είναι αναγκαία συνθήκη για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.
Ειδικότερα, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, πέρα από το κούρεμα απ' όπου προσδοκάται μείωση του κατά περίπου 50% του ΑΕΠ, θα πρέπει να συντρέξουν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης στα επίπεδα του 2- 2,5% σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου και δεύτερον, να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 4,5% του ΑΕΠ ετησίως. Είναι ενδεικτικό της ρευστότητας ότι το ίδιο το ΔΝΤ στην Έκθεση του επισημαίνει ότι εάν θα επαληθευθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, τότε η βιωσιμότητα του χρέους καθίσταται λίαν αμφίβολη, πόσο μάλλον αν και οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι πιο "φτωχές".
Το έτερο επιχείρημα του κ. Προβόπουλου, είναι ότι τελικά το καθαρό όφελος από το κούρεμα δεν θα είναι 100 δισ. ευρώ αλλά 70 δισ ευρώ, καθώς τα 30 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν στις διαβουλεύσεις με τις τράπεζες, δεν μας χαρίζονται αλλά αποτελούν μέρος του δεύτερου πακέτου στήριξης. Ούτως ή άλλως αυτά τα 30 δισ. ευρώ είναι ένα από τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και τραπεζών, καθώς ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί αυτά τα 30 δισ. ευρώ να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά χρέους που θα απομείνει μετά το κούρεμα, διευρύνοντας έτσι τη μείωση του χρέους, οι τράπεζες φαίνεται να επιθυμούν αυτά τα 30 δισ. ευρώ να αποτελούν εγγύηση για τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα  «κουρεμένα»...