ΣΕΟΥΛ. Τρίτο κύμα επιθέσεων έπληξε χθες τον νοτιοκορεατικό κυβερνοχώρο, εντείνοντας το μυστήριο για την προέλευση των πληγμάτων, αλλά και τις ανησυχίες για έναν διευρυμένο «κυβερνοπόλεμο» με στόχους τρωτές κρατικές υποδομές ανά τον κόσμο.
Μετά τα δύο πρώτα κύματα, με θύματα ιστοσελίδες τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες -περιλαμβανομένων των ιστοσελίδων του Λευκού Οίκου, του Χρηματιστηρίου, του Πενταγώνου και του υπουργείου Οικονομικών- οι επιθέσεις συνεχίστηκαν χθες κατά επτά νοτιoκορεατικών στόχων: μιας κυβερνητικής ιστοσελίδας και άλλων έξι ιστοσελίδων ιδιωτών.
Επίμαχο θέμα ασφαλείας
«Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν εξελιχθεί σ' ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα ασφαλείας, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διαφωνούν για το εάν απαιτείται μια συνθήκη που θα τις απαγορεύσει επισήμως στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, μια συνθήκη ανάλογη αυτής για τα χημικά όπλα», παρατήρησε η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «κούρσα εξοπλισμού στον κυβερνοχώρο» με τη Ρωσία και την Κίνα να θεωρούνται οι μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως». Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, παρότι η νοτιοκορεατική εθνική υπηρεσία πληροφοριών στρέφει τις υποψίες της για την ταυτότητα των δραστών προς την Πιoνγιάνγκ, ειδικοί στη Σεούλ αναγνώρισαν στις επιθέσεις μια εξελιγμένη εκδοχή του ρωσικού ιού MyDoom, η οποία έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο, όταν άρχισε το πρώτο κύμα των επιθέσεων. Σύμφωνα με άλλη νοτιοκορεατική πηγή, οι επιθέσεις ενδέχεται να προήλθαν από χάκερ που εδρεύει στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια του δεύτερου κύματος, την Τρίτη και την Τετάρτη επλήγησαν συνολικά 22 νοτιοκορεατικές και 14 αμερικανικές ιστοσελίδες.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νότια Κορέα αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιθέσεις στους υπολογιστές τους καθημερινά αλλά σπανίως αυτής της κλίμακας. Στη Νότια Κορέα προβλήματα αντιμετώπισαν οι ιστοσελίδες της Βουλής, των υπουργείων Αμύνης και Εξωτερικών, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, NIS και της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Kookmin. Το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλέστηκε έκθεση της NIS, που προβλέπει «πιθανό οικονομικό χάος» σε περίπτωση μιας μεγαλύτερης επίθεσης στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η καθημερινή αξία των διαδικτυακών συναλλαγών στη Νότια Κορέα ανέρχεται στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: Καθημερινή
Φέτα: Σε κίνδυνο ο ελληνικός «λευκός χρυσός» – Άσχημα μαντάτα φέρνει η
Mercosur
Πριν από 27 δευτερόλεπτα