30 Νοε 2011

ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ – ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ – ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται πλέον η κυβέρνηση Παπαδήμου αναφορικά με τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς από την μία η τρόικα πιέζει να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος που έχει ψηφιστεί από την 1η Ιουλίου και από την άλλοι οι «θιγόμενοι» κλάδοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν τον νόμο.
Έτσι το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί αιχμή του δόρατος για τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που πέραν της δυσαρέσκειας και της δυσφορίας που εξέφρασαν στην πρόσφατη επίσκεψη που έκαναν στην χώρα εξαιτίας του γεγονότος ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει άμεσα οριστική λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν μεταξύ άλλων:
- Αλλαγή των 15 προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του ορκωτού λογιστή.
- Άμεση εφαρμογή της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.
- Απελευθέρωση των ταξί εντός του Δεκεμβρίου και έναρξη διαλόγου για τα ΚΤΕΛ.
- Να περάσει στο πολυνομοσχέδιο που ολοκληρώνει τώρα η κυβέρνηση διάταξη με την οποία να καταργούνται όλοι οι περιορισμοί στην άσκηση επαγγέλματος εκατοντάδων κλάδων με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα αιτιολογούνται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και θα έχουν εκ των προτέρων λάβει την έγκριση της τρόικας.
Σύμφωνα με το capital.gr το έργο της συλλογής των επαγγελμάτων που θίγονται έχουν αναλάβει τα Υπουργεία τα οποία έστειλαν στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αξιολογήσει ποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της τρόικας, στην πλειονότητά τους οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι είτε πρόχειρες είτε ανεπαρκείς και η Επιτροπή έχει ζητήσει από τα υπουργεία πρόσθετες διευκρινίσεις.
Η νέα αυτή εμπλοκή θεωρείται μη αποδεκτή και ζητείται από την κυβέρνηση να αναλάβει κεντρικά πρωτοβουλία όχι πια με ερμηνευτικές εγκυκλίους και αποφάσεις, αλλά δια νόμου. Ζητείται επίσης να ανακοινωθεί άμεσα όλη η λίστα με τους επαγγελματίες που απελευθερώνονται ή όχι.
Στο μέτωπο των επαγγελμάτων που έχουν... ονοματεπώνυμο οι απαιτήσεις της τρόικας είναι πιο συγκεκριμένες. Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει ήδη προδικαστική διαδικασία για το δικαίωμα δικηγόρων να επιχειρούν μέσω εταιρειών ανά την Ελλάδα και για την δυνατότητα πολλαπλών δραστηριοτήτων.
Επίσης, ζητά νέες αλλαγές εντός του 2011 στον τρόπο υπολογισμού των αμοιβών δικηγόρων, συμβολαιογράφων και μηχανικών. Ξεκίνησε επίσης έρευνα για το ύψος των εισφορών στο τεχνικό επιμελητήριο της Ελλάδος και στους δικηγορικούς συλλόγους, ενώ ζητά να μην διώκονται οι μηχανικοί που συμφωνούν να παράσχουν υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές.