4 Σεπ 2012

Κύπρος: Τα κατάφερε με το δάνειο από τη Ρωσία!


Όλα δείχνουν ότι οι Κύπριοι θα καταφέρουν να περιορίσουν στο ελάχιστο τη δανειοδότησή τους από τους μηχανισμούς της Τρόικας (Διεθνές Νομισματικό ταμείο κυρίως) και θα στηριχτούν στο δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρεται η χώρα τους να εξασφάλισε από τη Μόσχα.

Την είδηση δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» με τη διευκρίνιση ότι η αποδοχή της δανειοδότησης θα γίνει μετά από συνεννοήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν να αποφύγει το να προβεί σε αλλαγές στην οικονομία της με σκοπό την εξασφάλιση της ανάπτυξης και της βιωσιμότητάς της.

Πρόκειται για το δεύτερο δάνειο που συνομολογεί η Κύπρος με τη Ρωσία σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το ζητούμενο είναι εάν σε διμερές επίπεδο με τη Μόσχα έχουν υπάρξει συμφωνίες και ποιες είναι αυτές. Πέραν του προφανούς ενδιαφέροντος για τα αποθέματα υδρογονανθράκων της νήσου, το τελευταίο διάστημα υπάρχει και ανησυχία για το «σπάσιμο της ομερτά», την αποδέσμευση στοιχείων προς το ρωσικό κράτος αναφορικά με τις επενδύσεις Ρώσων πολιτών – πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Πούτιν – σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα.

Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει σημαντική εκροή συναλλάγματος και σημαντική ζημιά στη φήμη της Κύπρου ως ασφαλούς και με χαμηλό φορολογικό συντελεστή επενδυτικού προορισμού. 


http://eleftheriskepsii.blogspot.gr