16 Νοε 2011

Στα 2 δισ. τα «φέσια» στην αγορά

Στα 2 δισ. τα «φέσια» στην αγορά
Τα 2 δισ. ευρώ προσεγγίζει η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο 10μηνο της τρέχουσας χρήσης, καταγράφοντας αύξηση κατά 18,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο, ο εμπορικός κόσμος προχωρεί μαζικά το τελευταίο διάστημα στο πάγωμα των συναλλαγών του μέσω επιταγών, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκεςπεριορισμένου τζίρου και μειωμένης κατανάλωσης.
Πιο συγκεκριμένα, στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ» δείχνουν ότι έχουν μείνει άνευ αντικρίσματος 272.000 συναλλαγματικές και επιταγές.
Συγκεκριμένα, στο τέλος Οκτωβρίου η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 1,777 δισ. ευρώ από 1,65 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.
Στο μέτωπο των απλήρωτων συναλλαγματικών, στο δεκάμηνο η σωρευτική τους αξία φτάνει τα 193 εκατ. ευρώ.
Ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές πάντως αθροιστικά έχουν δημιουργήσει ένα «φέσι»ύψους περίπου 1,97 δισ. ευρώ.
Η κάθετη πτώση στο τζίρο του λιανεμπορίου, η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τα αυστηρότερα κριτήρια που υιοθετούν οι τράπεζες, έχουν μειώσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα τον αριθμό των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά.

www.politis-gr