23 Νοε 2011

Η ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - "ΚΟΒΟΝΤΑΙ" ΠΕΡΙΠΟΥ 165.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ


Η ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - "ΚΟΒΟΝΤΑΙ" ΠΕΡΙΠΟΥ 165.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑΜε ανακοίνωση του Υποργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης γνωστοποιείται ότι οριστικοποιήθηκε η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Τη σχετική λίστα έχει υπογράψει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και θα ισχύσει από 1/11/2011 για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Από τη λίστα προκύπτει ότι στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων υπάγονται περίπου 365.000 εργαζόμενοι, ενώ μέχρι πρότινος ο αριθμός έφθανε τους 531.000.
Όλες οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη λίστα αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση. Μερικές από τις νέες κατηγορίες είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες κ.α.
Αντίθετα, εξαιρείται το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.), οι πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο, οι ζαχαροπλάστες, οι εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ., οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί, οι καμαριέρες,οι κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς, οι ταμίες πολυδυναμικού super market, οι οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς και οι συντηρητές κτιρίων
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στο νέο καθεστώς παραμένουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες).
Επίσης αναφέρεται πως η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Τέλος υπογραμμίζεται ότι η Διαρκής Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων συνεχίζει τη λειτουργία της και εξετάζει όλα τα αιτήματα αλλά και τις παρατηρήσεις των φορέων.
Ο κ. Κουτρουμάνης έχει δεσμευτεί στις συναντήσεις του με τους Κοινωνικούς Φορείς ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα έχουν επεξεργαστεί το σχέδιο με στόχο να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας.
Το θεσμικό πλαίσιο αυτό έχει ως στόχο να ενισχυθεί η πρόληψη, η αποκατάσταση, η πλήρης κάλυψη για επαγγελματική νόσο και ο έλεγχος των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.