9 Δεκ 2009

Τεχνητό ανοσοποιητικό σύστημα για Η/Υ


Μιμούμενοι τον τρόπο που ένας ζωντανός οργανισμός αποκτά ανοσία σε μια ασθένεια μέσω εμβολιασμού, αμερικανοί ερευνητές σχεδίασαν ένα τεχνητό ανοσοποιητικό σύστημα που λύνει μόνο του διάφορα προβλήματα των υπολογιστών και βελτιώνει μέσω «εμβολίων» στο μέγιστο τις λειτουργίες τους.
Η σχετική έρευνα έγινε από τον Κουμλάτσεφ Γουολντεμάριαμ και τον Γκάρι Γιεν του πολιτειακού πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κυβερνητικής “IEEE Transactions on Systems, Man and Cybernetics”.

Το πολύ πρόσφατο πεδίο έρευνας στον χώρο των τεχνητών ανοσοποιητικών συστημάτων –που εμπνέεται από τα βιολογικά συστήματα- είναι ολοένα αναπτυσσόμενο και φιλοδοξεί να έχει ποικίλες εφαρμογές στην πληροφορική, τη ρομποτική κ.α.

Αντίθετα με τα μέχρι τώρα τεχνητά ανοσοποιητικά συστήματα, η νέα προσέγγιση καινοτομεί μιμούμενη τον τρόπο που ένα πραγματικό εμβόλιο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση ενός φυσικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Με ένα πραγματικό εμβόλιο ενισχύονται τα κύτταρα αντισωμάτων του οργανισμού, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τα κακόβουλα (μικρόβια, ιούς) ή προβληματικά κύτταρα (π.χ. καρκινικά) και να τα καταπολεμά.

Για τους ερευνητές, κατ’ εξοχήν πολύτιμη είναι η φυσική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να διακρίνει ανάμεσα στα διάφορα κύτταρα, δικά του και ξένα, ποιο είναι υγιές και αποδεκτό και ποιο όχι.

Τα εμβόλια ενισχύουν περαιτέρω την φυσική αυτή ικανότητα του οργανισμού. Με μια παρόμοια λογική, οι ερευνητές σχεδίασαν ειδικά τεχνητά «εμβόλια» (λογισμικού) που εισάγονται στον αλγόριθμο του υπολογιστή και τον βοηθούν να βρίσκει κάθε φορά την άριστη λύση στα προβλήματά του.

Μόλις εισέρχονται στον εξελικτικό αλγόριθμο, τα «εμβόλια» ενεργοποιούν τα «αντισώματα» του υπολογιστή και τον βοηθούν να επιλέξει την άριστη λύση, όταν παίρνει αποφάσεις για ποικίλα ζητήματα και προβλήματα.

Ο νέος αλγόριθμος έχει τον εύγλωττο τίτλο Vaccines-AIS (Artificial Immune System), δηλαδή Εμβόλια-Τεχνητό Ανοσοποιητικό Σύστημα.

Ελευθεροτυπία