Εγκρίθηκε ομόφωνα η συνέχιση, για άλλα τέσσερα χρόνια, της συμμετοχής του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη στα Δίκτυα των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Έτσι, αυτή την στιγμή ο Ψηλορείτης είναι μαζί με την Σαμαριά οι μόνες περιοχές της Κρήτης, που είναι ενταγμένες στις λίστες της UNESCO.
Το Φυσικό Πάρκο αποτέλεσε από το 2001 το 5ο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Γεωπάρκων, που στοχεύει, μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, στην προώθηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην οικονομική ανάπτυξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Ευρώπης.
Από το 2004 η συμμετοχή μιας περιοχής στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων συνεπάγεται την αυτόματη ένταξή της και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων, που ανέπτυξε και εξακολουθεί να αναπτύσσει παγκοσμίως η UNESCO.
Η συμμετοχή ελέγχεται περιοδικά με αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης στην οποία συμμετέχουν -εκτός από τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου- εκπρόσωποι πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασίας της Φύσης (IUCN) και της Διεθνούς Ένωσης Γεω-Επιστημών (IUGS).
Μαζί με τον Ψηλορείτη επαναξιολογήθηκαν άλλα 15 γεωπάρκα από τα οποία δύο έλαβαν κόκκινη κάρτα και να αποκλειστούν από τα δίκτυα και άλλα τέσσερα κίτρινη κάρτα, με αποτέλεσμα να επαναξιολογηθούν σε δύο χρόνια.
Παράλληλα, δυο νέες περιοχές εντάχθηκαν στα παραπάνω δίκτυα, μια από τις οποίες, είναι η περιοχή Χελμού - Βουραϊκού της Πελοποννήσου, η οποία αποτελεί πλέον μαζί με το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και τον Ψηλορείτη, το τρίτο γεωπάρκο της Ελλάδας.
Το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αποτελείται από 35 περιοχές και το αντίστοιχο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO από 64.
express.gr