14 Σεπ 2009

Γιατί αυτοκτονούν οι υπάλληλοι της France Telecom;

Στις 14 Ιουλίου, ένας 52χρονος άνδρας από τη Μασσαλία, βρέθηκε απαγχονισμένος, μέσα στο σπίτι του. Στο σημείωμα που εντόπισαν οι άνδρες της αστυνομίας πάνω στο γραφείο του, ο άτυχος άνδρας εξηγούσε για ποιο λόγο αποφάσισε να προβεί στο απονενοημένο διάβημα.
“Αυτοκτονώ εξαιτίας της δουλειάς μου στην France Telecom. Αυτός είναι ο μόνος λόγος”, ανέφερε κατηγορηματικά στο ιδιόγραφο σημείωμα, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για “υπερβολικό φόρτο εργασίας” και για τις “τρομοκρατικές” μεθόδους του διευθυντή του.
Η υπόθεση αυτή αντιμετωπίστηκε από τις γαλλικές αρχές ως “μεμονωμένο περιστατικό”. Οι καταγγελίες του 52χρονου αυτόχειρα δεν έτυχαν της απαιτούμενης προσοχής, ώσπου την περασμένη εβδομάδα, δύο αυτοκτονίες υπαλλήλων της France Telecom, προκάλεσαν σοκ στη γαλλική κοινωνία.

Μία 32χρονη γυναίκα σκοτώθηκε ακαριαία, όταν έκανε βουτιά στο κενό, από το παράθυρο του 4ου ορόφου, στα κεντρικά γραφεία της France Telecom την περασμένη Παρασκευή, ενώ δύο μέρες νωρίτερα, ένας 48χρονος υπάλληλος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών κάρφωσε ένα μαχαίρι στο στομάχι του, μόλις πληροφορήθηκε ότι μετατίθεται σε άλλο πόστο.

Ο 48χρονος άνδρας εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ σε περίπτωση που δεν καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή, θα είναι ο 24ος υπάλληλος της France Telecom που αυτοκτονεί από τις αρχές του 2008.

Υπό το βάρος των αλλεπάλληλων αυτοκτονιών, ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ντιντιέ Λομπάρ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

Η France Telecom, πάντως, ανακοίνωσε ότι αναβάλει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τις νέες αναθέσεις εργασίας και τις εσωτερικές μετακινήσεις των υπαλλήλων της, ενώ δεσμεύθηκε να προσλάβει 100 συμβούλους εργασίας, με αποκλειστικό σκοπό τον εντοπισμό εργαζομένων που αντιμετωπίζουν υπερβολικό άγχος από τη δουλειά τους. Ωστόσο, μοιάζει να αποποιείται των ευθυνών της, χαρακτηρίζοντας τα περιστατικά “στατιστικά αποδεκτά”.

Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους, αποδίδουν τις αυτοκτονίες στις σκληρές μεθόδους διεύθυνσης του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και καταγγέλλουν ότι η διαρκής πίεση για αύξηση της αποδοτικότητας δημιουργεί πολύ έντονα ψυχολογικά προβλήματα στους εργαζομένους. Ειδικά σε εκείνους που είχαν προσληφθεί πριν το 1998, όταν δηλαδή η France Telecom ανήκε ακόμη στο δημόσιο.

“Οι εργαζόμενοι αυτοκτονούν και εμείς θεωρούμε τη διεύθυνση εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί το πρόβλημα”, τονίζει εκπρόσωπος των εργαζομένων. “Ζητάμε από το κράτος να παρέμβει, ώστε οι υπάλληλοι να μη σκέφτονται να δώσουν τέλος στη ζωή τους, μόνο και μόνο επειδή η ζωή στη France Telecom είναι αφόρητη”.

Σύμφωνα, πάντως, με τις μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η France Telecom περιγράφεται περισσότερο ως ένα κολαστήριο, παρά ως μία άρτια οργανωμένη, πολυεθνική εταιρεία. “Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητάμε άδεια από τον προϊστάμενό μας για να πάμε στην τουαλέτα. Αν ο χρόνος του διαλείμματος περάσει το ένα λεπτό, πρέπει να δικαιολογούμαστε γραπτώς”, υποστηρίζει μία εργαζόμενη που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της.

Μία άλλη υπάλληλος, που εργάζεται στο τμήμα των πωλήσεων, δήλωσε στην εφημερίδα “Le Monde” πως “το μόνο που μετράει είναι πόσες πωλήσεις έκανα μέσα στην ημέρα. Το στρες είναι συνεχές. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου είναι με αντικαταθλιπτικά”, ενώ η ίδια αναρωτιέται με απόγνωση “πόσο καιρό θα αντέξω ακόμη;”.

Πηγή: Τρίτη Όψη