7 Σεπ 2009

Πλεκτά από...e-mail

Ο ελληνο-αμερικανός Στέφανος Αγαμανώλης, διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής ερευνών της βρετανικής εταιρίας Distance Lab, έκανε πάλι το…θαύμα του, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να μετατρέπει τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχει λάβει κάποιος, σε…πλεκτά!
Το λογισμικό έχει αξιοποιηθεί δεόντως από τη βρετανίδα σχεδιάστρια Χίλαρι Γκραντ, η οποία, σύμφωνα με το BBC, χαρίζει στην οικογένειά της και σε φίλους της ωραία πλεκτά, τα οποία έχουν υφανθεί με τρόπο τέτοιο που αποτελούν μια μοναδική καταγραφή των e-mail, που έχει ανταλλάξει στο πέρασμα του χρόνου.

Το λογισμικό διαλέγει λέξεις και φράσεις-κλειδιά μέσα από τα κείμενα και τους τίτλους των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τα «μεταφράζει» σε ιδιαίτερα σχήματα και χρώματα για ένα κασκόλ ή οποιοδήποτε άλλο πλεκτό ύφασμα.

Όπως είπε ο Αγαμανώλης, «το πρόγραμμα θα διαλέξει μια φράση όπως το «σ’ αγαπώ» και θα την ‘μεταφράσει’ σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο για το κασκόλ κλπ.». Όπως διευκρίνισε, τα σχήματα και τα χρώματα αποτελούν έναν «προσωπικό κωδικό», που καταλαβαίνουν αυτοί που έχουν στείλει και λάβει τα μηνύματα.

Η Distance Lab του Αγαμανώλη (ο οποίος αποτελεί «παιδί» του διάσημου Media Lab του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ) πρόσφατα ήρθε πάλι στο προσκήνιο της δημοσιότητας με μια άλλη καινοτομική τεχνολογία του, το «Μουτσουγκότο», που επιτρέπει σε δύο ανθρώπους που έχουν σχέση, αλλά βρίσκονται σε απόσταση, να «νιώθουν» ο ένας τον άλλο στην κρεβατοκάμαρά τους μέσω Ίντερνετ, καμερών και προβολής ηλεκτρονικών περιγραμμάτων του σώματός τους με ακτίνες φωτός.

Μια άλλη εφαρμογή της Distance Lab επιτρέπει σε δύο άτομα, σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, να εμπλέκονται σε έναν αγώνα εικονικής διαδραστικής πυγμαχίας, κτυπώντας ένα ηλεκτρονικό ομοίωμα του αντιπάλου σε φυσικό μέγεθος.