8 Αυγ 2009

Η αυτοκράτειρα που ζούσε σε παράγκα!

Μέσα σε μια τρώγλη σε κάποιο σκονισμένο δρόμο της πόλης Χαουράχ στην Ινδία, δύο δημοσιογράφοι ανακάλυψαν εντελώς τυχαία την απόγονο του τελευταίου αυτοκράτορα των Μογκούλ. Στην αναγνώριση και στην απομάκρυνσή της από την παντελή φτώχεια και την ταπείνωση έπαιξε ρόλο μια πολύ παλιά φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από 147 χρόνια. Στη φωτογραφία εικονιζόταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της ένδοξης δυναστείας των Μογκούλ, που κυβέρνησαν την Ινδία για τρεις αιώνες πριν από την κυριαρχία των Βρετανών και τη μετέπειτα ανεξαρτησία που επετεύχθη από τον Γκάντι.

Αν και οι πρόγονοι της 33χρονης Μαχντού Μπεντάρ έζησαν μέσα στα πλούτη, εκείνη και η μητέρα της, ιδιαίτερα μετά το θάνατο του πατέρα της το 1980, που ήταν δισέγγονος του τελευταίου αυτοκράτορα, έζησαν μέσα στη φτώχεια. Η Μαχντού, όταν οι τέσσερις αδελφές της παντρεύτηκαν κι έφυγαν από το σπίτι, έμεινε με τη μητέρα της επειδή δεν ήθελε να την αφήσει μόνη και οι δύο γυναίκες φυτοζωούσαν με τα χρήματα που έπαιρναν από τους περαστικούς που έμπαιναν στο σπίτι τους για να πιουν ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι. Η τύχη τής χαμογέλασε, όμως, όταν δύο Ινδοί δημοσιογράφοι που ετοίμαζαν ένα ρεπορτάζ για τους ήρωες της ανεξαρτησίας της Ινδίας, για ένα περιοδικό στο Νέο Δελχί, πέρασαν το κατώφλι της.

Οι δημοσιογράφοι, που είναι ζευγάρι, ζήτησαν δύο κούπες τσάι. Οση ώρα όμως περίμεναν το τσάι, το μάτι τους έπεσε σε μια παλιά φωτογραφία κι έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν αναγνώρισαν τον τελευταίο αυτοκράτορα Μπαχαντούρ Σιά. Μετά την έκπληξη ήρθαν οι ερωτήσεις, το ρεπορτάζ-κελεπούρι για εκείνους και η έξοδος από τα βάσανα για τη Μαχντού και τη μητέρα της. Την επομένη, κανάλια, εφημερίδες και περιοδικά φιλοξενούσαν δεκάδες άρθρα για τη Μαχντού με τίτλο «Η αυτοκράτειρα που ζει σε παράγκα» και λίγο αργότερα το κράτος, μέσω ενός ιδρύματος που αποκαθιστά τους ήρωες της Ινδίας, της πρόσφερε αντί για χρηματική αποζημίωση μια δουλειά σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. Πλέον μητέρα και κόρη βελτίωσαν τα οικονομικά τους και νιώθουν περήφανες που επιτέλους αποκαταστάθηκε το λαμπρό όνομα και η τιμή τους.

Ενδιαφέρον για την ιστορία τους έδειξε και το Μπόλιγουντ, που ετοιμάζει ταινία με πρωταγωνίστρια την ίδια, αφού είναι και πολύ όμορφη. Ενδιαφέρον, όμως, έχουν δείξει και επίδοξοι γαμπροί από πολλά μέρη της Ινδίας. Μερικοί, μάλιστα, έχουν αρχίσει να την προσεγγίζουν. Και μόνο ο τίτλος της αυτοκράτειρας αποτελεί στοιχείο έλξης.


Πηγή: espressonews.gr