Για περισσότερα από είκοσι χρόνια προσπαθούσε να καταλάβει τι δεν πήγαινε καλά με τον εαυτό του. Ο Αυστραλός Ντέιβιντ Οπένσο ήθελε μετά μανίας να απαλλαγεί από το δεξί του πόδι καθώς, όπως έλεγε, το ένιωθε σαν ξένο. Την επιθυμία του για ακρωτηριασμό δεν τολμούσε αρχικά να την εξομολογηθεί ούτε στη σύζυγό του Τζόαν, όμως κάποια στιγμή αναγκάστηκε να το κάνει, αφού είχε πια αρχίσει να ανησυχεί και ο ίδιος γι' αυτή την εμμονή του.
Οι δεκατέσσερις συνεδρίες που έκανε με τον ψυχολόγο όχι μόνο δεν κατάφεραν να τον ηρεμήσουν, αλλά ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την επιθυμία του να ακρωτηριάσει το πόδι του από τη μέση της κνήμης και κάτω και να το αντικαταστήσει με πρόσθετο μέλος. Οσο κι αν προσπαθούσε, δεν κατάφερνε να το αγαπήσει.
Με τον καιρό ο Οπένσο έγινε καταθλιπτικός και άρχισε να παίρνει φάρμακα. Κάποια στιγμή, όμως, ανακάλυψε τυχαία στο Internet ότι δεν ήταν μόνος. Οχι μόνο υπήρχαν πολλοί άλλοι άνθρωποι με την ακατανίκητη επιθυμία να ακρωτηριάσουν κάποιο σημείο του σώματός τους, αλλά αυτή τους η πάθηση είχε και όνομα. Η BIID (Διαταραχή Σωματικής Ταυτότητας και Αρτιότητας) επηρεάζει εκατοντάδες άτομα σε όλο τον κόσμο και διαγιγνώσκεται με τη διέγερση του εγκεφάλου με χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο Οπένσο ταξίδεψε από το Σίδνεϊ, όπου ζούσε, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας προκειμένου να επισκεφτεί ένα νευρολόγο με ειδίκευση στη συγκεκριμένη πάθηση και να υποβληθεί στην περίεργη αυτή εξέταση. Οταν ο γιατρός διοχέτευσε ρεύμα στον εγκέφαλο του Οπένσο, διαπίστωσε σημαντική μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στο δεξί ημισφαίριο. Λίγη ώρα αργότερα κατάφερε να διαπιστώσει με ακρίβεια μέχρι ποιο σημείο του σώματός του μπορούσε να αισθανθεί ο 30χρονος άντρας. Για τον εγκέφαλο του Ντέιβιντ η δεξιά του γάμπα τελείωνε στο μέσο της. Τα κακά νέα, ωστόσο, ήταν ότι για την περίπτωσή του δεν υπήρχε θεραπεία.
Ετσι, ένα πρωινό του περασμένου Μαρτίου ο νεαρός Αυστραλός αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και αποπειράθηκε να ακρωτηριάσει μόνος του το πόδι του. Μόλις το αντιλήφθηκε η γυναίκα του, έσπευσε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, όμως ήταν αργά. Το πόδι του δεν μπορούσε να σωθεί. Εξι εβδομάδες αργότερα, οι γιατροί του είχαν τοποθετήσει τεχνητό μέλος. Επιτέλους, ο Ντέιβιντ αισθάνθηκε ολοκληρωμένος άνθρωπος.
Πηγή: espressonews.gr
Ελλάδα 2.0
Πριν από 42 δευτερόλεπτα