10 Ιουλ 2009

«Αναδιανομή προσφύγων» προωθεί η Κομισιόν

Ενα πρόγραμμα «εσωτερικής αναδιανομής προσφύγων» προωθεί η Κομισιόν στην προσπάθειά της να ανακουφίσει τις νότιες χώρες της Ε.Ε. από τις πιέσεις του κύματος μετανάστευσης.

Αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος εξαιτίας των χιλιάδων μεταναστών που καταλήγουν στις ακτές τους στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κομισιόν εκτιμά ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους με το να μοιραστούν το βάρος της μετανάστευσης και να υποδεχτούν κι εκείνα έναν αριθμό προσφύγων.

Το παράδειγμα δίνει η Γαλλία που υποδέχθηκε χθες περίπου εκατό πρόσφυγες που είχαν φτάσει από το Κέρας της Αφρικής στη Μάλτα. Ο επίτροπος Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, ελπίζει ότι μέχρι το φθινόπωρο θα πάρουν τη σκυτάλη και άλλα κράτη-μέλη. Το πρόγραμμα αυτό της «εσωτερικής αναδιανομής προσφύγων» θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση και, ως κίνητρο, η Κομισιόν δεσμεύεται να αναλάβει τα έξοδα ενσωμάτωσης των προσφύγων για ένα χρόνο. Το πρόγραμμα αφορά πρωτίστως τη Μάλτα, όπου ο αριθμός των μεταναστών που αποβιβάστηκαν το 2008 στις ακτές της ξεπέρασε τον αριθμό των γεννήσεων, κι ακολουθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 2008 διέσχισαν τη Μεσόγειο με στόχο να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη πάνω από 67.000 άνθρωποι. Περισσότεροι από τους μισούς κατέληξαν στη Μάλτα και την Ιταλία.
ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγή: Le Monde) ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com