10 Ιουλ 2009

Κιργιστάν: Συμφωνία για δεύτερη ρωσική βάση

Το Κιργιστάν θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας δεύτερης στρατιωτικής βάσης της Ρωσίας στο έδαφός του και θα παραχωρήσει στη Ρωσία στρατιωτικές του βιομηχανίες σε αντάλλαγμα για πίστωση δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων την οποία χορήγησε η Μόσχα το Φεβρουάριο, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας.

Η στρατιωτική βάση θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB), στρατιωτική συμμαχία στην οποία κυριαρχεί η Μόσχα και συσπειρώνει 7 πρώην σοβιετικές χώρες (Ρωσία, Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Λευκορωσία και Αρμενία).

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη δημιουργία μιας δεύτερης βάσης του ODKB στο Ότς» στο νότιο τμήμα της χώρας, διευκρίνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει εξάλλου χθες, Πέμπτη, στο γαλλικό πρακτορείο ότι η Μόσχα ζήτησε τη δημιουργία της νέας αυτής βάσης, μετά την απόφαση του Κιργιστάν τον Ιούνιο για τη διατήρηση της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του Μανάς.

Εξάλλου το Κιργιστάν θα μεταφέρει στη Ρωσία πολλές στρατιωτικές βιομηχανίες του «σε αντάλλαγμα για πίστωση δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων», εμπιστεύτηκε επίσης στο γαλλικό πρακτορείο ο Κιργίζιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Στον κατάλογο των επιχειρήσεων που ενδιαφέρουν τη Μόσχα υπάρχει το εργοστάσιο τορπιλών Dastan», προσέθεσε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα