9 Ιουλ 2009

Η κλήρωση της Ευρωλίγκας

Βατοί αλλά με αγκάθια οι όμιλοι της Euroleague για τους επικεφαλής Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ελληνικός "εμφύλιος" (Μαρούσι-Άρης) με το... καλημέρα στα προκριματικά. Στο Παρίσι το φάιναλ-φορ Η κλήρωση των προκριματικών

Η κλήρωση της Euroleague ξεκίνησε με τον προκριματικό γύρο στον οποίο μετέχει το Μαρούσι κι ο Άρης.

Αναλυτικά:

Ορλεάν- Σαρλερουά
Μπενετόν-Βέντσπιλς
Άλμπα-ΛεΜάν
Μαρούσι-Άρης

Ο νικητής από το ελληνικό ζευγάρι θα αντιμετωπίσει το ζευγάρι Άλμπα-ΛεΜάν. Από εκεί θα προκύψει η μια ομάδα που θα πάρει μέρος στο φάιναλ-φορ (νικητής 2)

Εύκολα και δύσκολα

Ο Παναθηναϊκός ήταν τόσο... τυχερός, όσο κι η άτυχος. Κι αυτό γιατί έτυχε με τις ευκολότερες ομάδες του 3ου και του 4ου γκρουπ, αλλά τις πιο δύσκολες του 2ου γκρουπ και του 5ου και μια αρκετά βατή του 6ου γκρουπ.

Αναλυτικά η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ του Έτορε Μεσίνα, την ιταλική Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, την πολωνική Προκόμ, τη ρώσικη Κίμκι του Σέρτζιο Σκαριόλο και τη γερμανική Όλντεμπουργκ.

Πιο τυχερός στάθηκε ο Ολυμπιακός που έτυχε με την πιο αδύναμη ομάδα του 2ου γκρουπ, μια από τις δύσκολες του 3ου γκρουπ και μια επίσης ισχυρή από το 4ο. Αναλυτικά οι "ερυθρόλευκοι" θα παίξουν με την Παρτίζαν, τη Μάλαγα (του Γιώργου Πρίντεζη;), την ενισχυμένη Εφές, τη νικήτρια του Uleb Cup Λιέτουβος Ρίτας και τον νικητή 1 των προκριματικών (Ορλεάν/Σαρλερουά/Μπενετόν/Βέντσπιλς).

Το φάιναλ-φορ στο Παρίσι

Ο Ζόρντι Μπερτομέου ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε ότι το φάιναλ-φορ της διοργάνωσης θα λάβει χώρα στις 7, 8 και 9 Μαΐου στο "Παλέ Ντε Μπερσί" στο Παρίσι.

Η "πόλη του φωτός" έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν το φάιναλ-φορ, τόσο το 1996 (με τον Παναθηναϊκό νικητή χάρις στην τάπα του Βράνκοβιτς), αλλά και το 2001 τη χρονιά του σχίσματος και της Σουπρολίγκα.

Τα βραβεία

Το "χάλκινο" βραβείο μάρκετινγκ πήγε στην Κίμκι και το "ασημένιο" στην Μπαρτσελόνα. Όσο για το "χρυσό"; Κατέληξε στα χέρια της διοίκησης της Άλμπα Βερολίνου. Την απονομή έκανε ο Ζόρντι Μπερτομέου.

Ακολούθησε η βράβευση του "προπονητή της χρονιάς", Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, που οδήγησε την Παρτίζαν σε μια ακόμη εκπληκτική σεζόν.

Μπερτομέου: Μια σταθερή διοργάνωση

Μετα τις πρώτες ευχαριστίες ο Ζόρντι Μπερτομέου στον χαιρετισμό του τόνισε: "Για δεύτερη σερί χρονιά η ULEB κι η FIBA συνδιοργανώνουν την κλήρωση. Είναι μια απόδειξη ότι όλοι οι φορείς κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή, διότι μιλάμε για τη νέα Ευρωλίγκα, δέκα χρόνια μετά την πρώτη σεζόν και την κλήρωση που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι η νέα Ευρωλίγκα είναι καλύτερη από τη διοργάνωση που αφήσαμε πίσω μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους είχαν διαφορετική άποψη, διότι μας βοήθησαν να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια διοργάνωση που δίνει την ευκαιρία συμμετοχής σε περισσότερες ομάδες, αλλά παράλληλα στηρίζει τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.

Έχουμε βελτιώσει τη συνεργασία μας με τη FIBA και τις Ομοσπονδίες. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές, συχνά με διαφορετικές απόψεις και φιλοσοφίες. Σεβόμαστε τους ρόλους κάθε φορέα στο ρόλο του μπάσκετ, διότι έχουν τον ίδιο σκοπό: την ανάπτυξη του μπάσκετ.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν δυσκολίες. Η οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει το μπάσκετ και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Για αυτό έχουμε προσθέσει μεγαλύτερες εγγυήσεις για όλους. Δεν πρέπει να παραπονιόμαστε, αλλά να κατεβάσουμε ιδέες, να πάρουμε ρίσκα και να παλέψουμε όλοι μαζί.

Μόνο ενωμένοι θα γίνουμε δυνατοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Φέτος η Ευρωλίγκα είναι μια σταθερή λίγκα, με σχέδιο και πλάνο, που προσφέρει περισσότερα στους φιλάθλους, στους χορηγούς και στις ομάδες".

Αναλυτικά οι όμιλοι:

Α' Όμιλος Β' Όμιλος Γ' Όμιλος Δ' Όμιλος
Μπαρτσελόνα Ολυμπιακός ΤΣΣΚΑ Παναθηναϊκός
Σιένα Παρτίζαν Ταού Ρεάλ
Τσιμπόνα Μάλαγα Μακάμπι Αρμάνι Τζινς Μιλάνο
Φενέρμπαχτσε/
Ούλκερ Εφές Ρόμα Προκόμ
Ζαλγκίρις Λιέτουβος Ολίμπια Κίμκι
Βιλερμπάν Νικητής (1) Νικητής (2) Όλντεμπουργκ

Τζάμπολ στις... 29 Σεπτεμβρίου

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ξεκινήσει η φετινή Ευρωλίγκα λόγω του προκριματικού γύρου ο οποίος περιλαμβάνεται στον νέο τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα οι πρώτοι αγώνες έχουν οριστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου και τις 2 Οκτωβρίου, ενώ η δεύτερη φάση θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή τις 6 και 9 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Το εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου και η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων θα γίνει στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στο Eurocup, ο πρώτος γύρος της προκριματικής φάσης θα γίνει στις 6 και 20 Οκτωβρίου και ο δεύτερος στις 27 του ιδίου μήνα και στις 3 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Η πρώτη αγωνιστική στη φάση των ομίλων της δεύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, είναι προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου.

Το σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκα

Το σύστημα διεξαγωγής θα είναι ίδιο με το περσινό. Από τα προκριματικά θα προκύψουν οι δύο ομάδες που θα συμπληρώσουν τους 24 των ομίλων. Κάθε όμιλος απαρτίζεται από 6 ομάδες. Από αυτές θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτες. Οι 16 ομάδες που θα προκύψουν θα χωριστούν και πάλι (με κλήρωση, αλλά αρκετά κριτήρια) σε όμιλους των τεσσάρων, όπως προστάζει το Top-16.

Από κάθε όμιλο θα προχωρήσουν δύο ομάδες, που θα πάρουν μέρος στα πλέι-οφ σε σειρές αγώνων best-of-five (στις τρεις νίκες). Ο πρώτος του ομίλου θα διασταυρώσει τον δεύτερο του επόμενου με πλεονέκτημα έδρας. Οι νικητές θα πάρουν μέρος στο φάιναλ-φορ.

Πηγή: news247.gr