9 Ιουλ 2009

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε τη μεγαλύτερη «ροζ» εγκληματική οργάνωση

Τη μία μετά την άλλη διαδέχονται τις τελευταίες ημέρες οι μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς μετά την εξάρθρωση του συνδικάτου του εγκλήματος ήρθε χθες και η εξάρθρωση της μεγαλύτερης -έτσι τη χαρακτήρισε ο διοικητής της Ασφάλειας Γιάννης Δικόπουλος- «ροζ» εγκληματικής οργάνωσης trafficking, που δρούσε στη χώρα μας εκμεταλλευόμενη οικονομικά και σεξουαλικά αλλοδαπές γυναίκες.

Στη γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. πήραν μέρος περισσότεροι από 150 αστυνομικοί της Ασφαλείας Αττικής και της Ομάδας «Δ», οι οποίοι όργωσαν το λεκανοπέδιο ελέγχοντας ταυτόχρονα οκτώ νυχτερινά κέντρα, τέσσερις οίκους ανοχής, δύο υπερπολυτελή σκάφη και ερευνώντας δέκα σπίτια.
Από τους περισσότερους από 200 προσαχθέντες οι 25 συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα, ενώ ασκήθηκαν κατηγορίες σε ακόμα 42 άτομα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους και 4 εν ενεργεία αστυνομικοί (οι δύο υπηρετούσαν στο Α.Τ. Νικαίας, ένας στο Α.Τ. Καλλιθέας και ο τέταρτος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών), οι οποίοι λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες για επικείμενες εφόδους της αστυνομίας στα νυκτερινά κέντρα και τους οίκους ανοχής αλλά και ως συντονιστές για τη μέσω συγκεκριμένων αστυνομικών τμημάτων έκδοση εγγράφων για τις γυναίκες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στο κύκλωμα φέρονται ως εμπλεκόμενοι και 4 απόστρατοι.

Τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τις γυναίκες σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής και αφού τις έπειθαν πως στην Ελλάδα θα βρουν τον παράδεισο τις έφερναν εδώ για να τις προωθήσουν στην πορνεία. Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των γυναικών που έπεσαν θύματα του συγκεκριμένου κυκλώματος, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, υπολογίζονται σε πάνω από 1.000 τα τελευταία τρία χρόνια.

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε αυτή του συνδικάτου του εγκλήματος, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχουν παίξει οι καταγραφές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των μελών του κυκλώματος. Ενδεικτικό είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των 4.500 σελίδων της δικογραφίας καταλαμβάνουν οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας «από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι από εξάμηνο τουλάχιστον οι συλληφθέντες συγκρότησαν σύγχρονης μορφής δομημένη διεθνική εγκληματική οργάνωση ή εντάχθηκαν σ’ αυτή, σε διάφορα χρονικά διαστήματα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, υπό τη μορφή «τομέων-πυρήνων». Τα παράνομα κέρδη -υπολογίζονται σε 50 εκατ. ευρώ- ξεπλένονταν με επενδύσεις σε νόμιμες επιχειρήσεις στη χώρα μας και αγορές.

Από την αστυνομία κατασχέθηκαν δύο πολυτελή γιοτ μήκους είκοσι μέτρων το καθένα, 61.760 ευρώ, 800 δολάρια ΗΠΑ, 47 κινητά τηλέφωνα, 4 λάπτοπ και 2 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή. Χθες οι δράστες προσήχθησαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και σωματεμπορία. Οι συλληφθέντες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν και θα παραπεμφθούν σε τακτικό ανακριτή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ

Πηγή: Απογευματινή