27 Ιουν 2009

Πραξικόπημα στην Ονδούρα κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Manuel D’Escoto, καταδικάζει με απλές δηλώσεις το πραξικόπημα: «καταδικάζουμε το πραξικόπημα στην Ονδούρα, εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Manuel Zelaya…».Μόνο και μόνο το επικείμενο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής για τη Συνταγματική αναθεώρηση, πανικόβαλε τους λακέδες των ΗΠΑ, την ιεραρχία της καθολικής εκκλησίας και τη διεφθαρμένη δεξιά. Η οσμή ενός Συντάγματος αρκούσε για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, με πρόφαση «τη σωτηρία της χώρας από τον κομμουνισμό…». Η παλιά, γνώριμη και στον ελληνικό λαό συνταγή των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Zelaya μίλησε στο λαό, ενώ εξελίσσεται το πραξικόπημα και τα κοινωνικά κινήματα κάνουν έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου για ν’ αντιμετωπιστεί η «σιωπή των διεθνών ΜΜΕ», ώστε ν’ αποτραπεί το πραξικόπημα.Έστω τα blogs, ας υψώσουμε μια φωνή αλληλεγγύης στο λαό της Ονδούρας
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ
Σε μείζονα πολιτική κρίση εξελίσσεται η καθαίρεση εκ μέρους του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησής του, με παρέμβαση ακόμη και του Ανώτατου Δικαστηρίου που απαίτησε την αποκατάστασή τους τη στιγμή που φήμες μάλιστα οργίαζαν για την εκδήλωση πιθανού πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης.
Η Ονδούρα έχει την αλληλεγγύη των χωρών της περιοχής και όλων των οργανισμών με πρώτη την Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) της οποίας είναι μέλος. Σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, μετά από αίτημα της Ονδούρας εκφράζεται επίσης στήριξη. Αφορμή για την κρίση ήταν η καθαίρεση του στρατηγού Ρομέο Βάσκες και του υπουργού Αμυνας Εντμούνδο Ορεγιάνα Μερκάδο καθώς αρνήθηκαν να απαντήσουν θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης για υποστήριξη για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αυτός είναι και ο πυρήνας της σύγκρουσης: η διενέργεια δημοψηφίσματος για την σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης που στόχο έχει την τροποίηση του Συντάγματος, όπως έχει γίνει στη Βενεζουέλα, τη Βολιβία και το Εκουαδόρ. Εξάλλου, ο πρόεδρος Σελάγια έχει αντιμετωπίσει τη σφοδρότατη αντίθεση της αντιπολίτευσης αλλά και της εκκλησίας, όταν ανακοίνωσε ότι η Ονδούρα θα ενταχθεί στην ALBA.

Πηγή: viwtika.blogspot.com