27 Ιουν 2009

«Το λάθος του Χριστοφοράκου ήταν ότι δεν κρατούσε παραστατικά για τις "δωρεές"»

«Ο πελάτης μου δεν δωροδοκούσε. Ο πελάτης μου χορηγούσε δωρεές σε ελληνικά κόμματα», τονίζει σε δηλώσεις του στην «Ελευθεροτυπία», ο συνήγορος του Μ. Χριστοφοράκου, Ντάνιελ Πέτερ, προσθέτοντας: «πρέπει να παραδεχθούμε ότι από τη μεριά του κ. Χριστοφοράκου έχει γίνει ένα λάθος. Δεν κρατούσε παραστατικά για τις δωρεές αυτές».

Ο γνωστός ποινικολόγος του Μονάχου επισημαίνει πως: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις. Άλλο η δωρεά και άλλο η δωροδοκία». Ακόμα, αναφέρει ότι: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι στη Γερμανία οι επιχειρήσεις συνηθίζεται να δίνουν δωρεές σε κόμματα. Βέβαια στο σημείο αυτό πρέπει να παραδεχθούμε ότι από τη μεριά του κ. Χριστοφοράκου έχει γίνει ένα λάθος. Δεν κρατούσε παραστατικά για τις δωρεές αυτές».

Σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του, κατά τις οποίες ανέφερε ότι φοβάται για τη ζωή του πρώην μάνατζερ της Siemens σε περίπτωση που εκδοθεί στην Ελλάδα, σχολιάζει: «Ναι, ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς ο Μιχάλης Χριστοφοράκος γνωρίζει δεκάδες Έλληνες πολιτικούς που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο Siemens. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική υπόθεση, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι στην Ελλάδα μπορεί να γίνουν εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες. Πιστεύω ωστόσο ότι θα τα καταφέρουμε να μην εκδοθεί στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη σιγουριά του για την έκδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, απαντάει: «Είναι ξεκάθαρο. Ο κ. Χριστοφοράκος είναι Γερμανός υπήκοος. Δεύτερον, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στην Ελλάδα έχουν παραγραφεί. Να σημειώσουμε και κάτι ακόμη. Στο ένταλμα έκδοσής του που έχει έλθει από την Ελλάδα, δεν γίνεται καμιά αναφορά για δωροδοκίες σε πολιτικούς, αλλά αναφέρεται αποκλειστικά σε δωροδοκίες προς υπαλλήλους του ΟΤΕ. Επίσης, έχει γίνει ένα "λάθος" στη μετάφραση του εντάλματος έκδοσης. Εκεί αναφέρεται ότι ο πελάτης μας το 2008 εξετάστηκε ως κατηγορούμενος, ενώ η αλήθεια είναι ότι εξετάστηκε ως μάρτυρας».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτερ, η κράτηση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στις φυλακές του Μονάχου θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου έχει στείλει τον φάκελό του στο Εφετείο, το οποίο από τη Δευτέρα θα αρχίσει να εξετάζει την περίπτωση του.

Πηγή: tvxs.gr