27 Ιουν 2009

Εισπρακτικές εταιρείες για να μαζευτούν 5,5 δισ. ευρώ

Ιδιώτες εισπράκτορες που θα μαζεύουν έσοδα μελετά το ενδεχόμενο να προσλάβει η κυβέρνηση. Πρώτος στόχος είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη που ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Εισπράξιμα όμως είναι πολύ λιγότερα από τα μισά, δηλαδή μόλις 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προ ενός έτους η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα άλλο ρηξικέλευθο μέτρο για την Ελλάδα: την καταγγελία φορολογικών παραβάσεων από πολίτες... Κατά τις πληροφορίες, ο Γιάννης Παπαθανασίου γίνεται αποδέκτης «σκληρών» εισηγήσεων που θα επιτρέψουν την είσπραξη των οφειλών και θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας, έχουν υποβάλει πρόταση η οποία προβλέπει να ανατεθεί η συγκομιδή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπρακτικές εταιρείες που ενδεχομένως θα συνεργάζονται με νομικές.
Στο ίδια εισήγηση προτείνεται να προκηρυχθεί άμεσα δημόσιος διαγωνισμός, ώστε να επιλεγεί ο ιδιώτης, ο οποίος θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, ο χαρακτήρας και μόνο της εταιρείας, θα επιβάλει στους οφειλέτες να εξοφλήσουν σταδιακά το «φέσι» που έχουν βάλει στην Εφορία. Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να εισπραχθούν οι υφιστάμενες οφειλές μέσω ιδιωτικής εταιρείας, παρά να αποσπαστούν τα χρέη διά της πλαγίας οδού. Ακολουθώντας δηλαδή την πεπατημένη που είναι η αύξηση των έμμεσων ή άμεσων φόρων.

Έτσι θα τρωθεί πολύ λιγότερο, πιστεύεται, η εικόνα της κυβέρνησης. Και τα οφειλόμενα θα έλθουν ταχύτερα στα κρατικά ταμεία. Κατά τις πληροφορίες μέχρι στιγμής, τέσσερις είναι οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχουν στο έργο είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Δεν πρόκειται βέβαια για εισπρακτικές αλλά για εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων που επιθυμούν να δώσουν λύσεις όσον αφορά τη συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για τις πολυεθνικές: KPMG, Deloitte, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers.
Toυ Μ. Χριστοδούλου

Πηγή:
Ισοτιμία