5 Νοε 2012

Επίορκοι εφοριακοί στη φερόμενη ως «λίστα Λαγκάρντ»

Γνωστά και μη… εξαιρετέα πρόσωπα, στελέχη της φορολογικής διοίκησης, «φιλοξενούνται» στην φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ και εμφανίζονται να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Πρόκειται για τις κ.κ. Γεωργία
Γεωργιάδου και τη Μαρία Στογιάννου, πρώην ανώτατα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, η δράση των οποίων αφορούσαν διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσω παράνομων επιστροφών Φ.Π.Α. σε εταιρείες- «φαντάσματα» της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει το thebest.gr
Τόσο η κυρία Γεωργιάδου όσο και η κυρία Στογιάννου βαρύνονται με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και καταδίκες, με την μεν πρώτη να έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 100 ετών και πλέον να «φιλοξενείται» στις φυλακές Διαβατών και τη δεύτερη να έχει καταδικαστεί, συνολικά, σε 22 χρόνια κάθειρξη.
«Βουτηγμένες» στα κακουργήματα
Η πρώην προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, κυρία Γεωργία Γεωργιάδου εμπλέκονταν στις παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α. που «εισέπραττε» η εταιρεία «ΑΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΣΟΛΩΝ».
Η εταιρία-φάντασμα, ακολουθώντας την πεπατημένη, έκανε λήψη και αποδοχή εικονικών τιμολογίων για δήθεν εξαγωγές, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.
Από τις 4 Φεβρουαρίου 1998 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2000, μέσω παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α., υπεξαίρεσε από τα δημόσια ταμεία ποσό που ξεπερνάει τις 510.000.000 δραχμές. Δηλαδή, περίπου 1.5 εκάτ. ευρώ, μέσα σε δύο χρόνια!
Αμελείς οι προϊστάμενοι
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι βάσει της πορισματικής έκθεσης που συνέταξαν για την συγκεκριμένη υπόθεση οι Οικονομικοί Επιθεωρητές, η μοναδική ευθύνη των εμπλεκόμενων κρατικών υπαλλήλων ήταν η αμέλεια που υπέδειξαν.
Για δόλο, ούτε λόγος… Για την προϊσταμένη την κυρία Γεωργία Γεωργιάδου, η Οικονομική Επιθεωρήτρια, είχε προτείνει να θεμελιωθεί κατηγορία της παράβαση καθήκοντος από βαρεία αμέλεια και ατελούς εκπλήρωσης του καθήκοντος.
Ωστόσο, αντίθετη γνώμη είχαν η ποινική Δικαιοσύνη. Ακριβώς για την ίδια υπόθεση η αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, κυρία Κωνσταντίνα Δρεντζίδου, έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην ανώτερη κρατική υπάλληλο αλλά και στους συναδέλφους της οι οποίοι είχαν βγει «λάδι» από τις πορισματικές εκθέσεις.
Η «αμαρτωλή» Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης
«Πλούσιο» είναι το βιογραφικό και της κυρίας Στογιάννου, η οποία εμφανίζεται να είχε ενεργό ρόλο στις παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α. που εισέπραττε η εταιρεία V.G.I. «Ιnternational Φωτογραφικά Α.Ε.».
Ως προϊστάμενη του τμήματος Φ.Π.Α. στη Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τον πρώην προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ, κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη και τον επόπτη, κ. Θεόδωρο Τεξακαλίδη το, το διάστημα 1999-2001, κατέβαλαν στην εταιρεία-φάντασμα 1.379.366.691 δραχμές.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κυρία Στογιάννου και οι δύο συνάδελφοί της προσυπέγραψαν 27 αποφάσεις επιστροφής Φ.Π.Α., γνωρίζοντας ότι «οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις που αφορούσαν ήταν εικονικές».
Το νεοελληνικό παράδοξο είναι ότι άπαντες οι υπάλληλοι παραμένουν στον κρατικό μηχανισμό, πλην της κυρίας Στογιάννου, η οποία πρόλαβε και συνταξιοδοτήθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Στογιάννου έχει πρωτόδικη καταδίκη 15 ετών για ανάμειξή της στην υπόθεση της ΝΗΜΑ Α.Ε., η οποία διαπιστώθηκε ότι σε 27 περιπτώσεις, κατά τη χρήση 1997, προέβη στην αποδοχή και λήψη εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 189.246.575 δραχμών, με αναλογούντα Φ.Π.Α. 34.064.383 δραχμές. Τώρα εμφανίζεται και με καταθέσεις στην Ελβετία!





bestnews.gr