30 Οκτ 2012

New York Times: Η Ελλάδα διώκει τον αγγελιοφόρο

Το σημερινό editorial των Νew Yorκ Times είναι αφιερωμένο στη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα διώκει τον αγγελιοφόρο».
Η εφημερίδα γράφει πως «το δυσκίνητο ελληνικό δικαστικό σύστημα κινήθηκε με εκπληκτική ταχύτητα το περασμένο
σαββατοκύριακο”, αλλά αντίθετα οι ελληνικές φορολογικές αρχές “κρατούσαν στο συρτάρι» την ίδια λίστα παρόλο που η Γαλλική κυβέρνηση, την είχε παραδώσει στους Έλληνες για να προσδιορίσουν εάν κάποιοι από τους Ελβετικούς καταθετικούς λογαριασμούς ήταν, πιθανώς, συνδεδεμένοι με φοροδιαφυγή.
«Η λίστα αυτή καθώς και άλλες λίστες offshore λογαριασμών που βρίσκονται σε κυβερνητικά χέρια πρέπει να διερευνηθούν πλήρως για παράνομες φορολογικές παραβιάσεις. Προς το παρόν όμως η μοναδική δικαστική δίωξη που έχει ασκηθεί για το θέμα είναι κατά του Κώστα Βαξεβάνη. Κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων των κατόχων των λογαριασμών και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους, όταν η υπόθεσή του εκδικαστεί την Πέμπτη» γράφει η εφημερίδα.
«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι τα δυο χρόνια κυβερνητικής απραξίας και ίσως δοθεί ένα τέλος σε αυτή λόγω της συγκεκριμένης αποκάλυψης»




 New York Times.