14 Οκτ 2012

Νέο κούρεμα ίσον δραχμή, λέει το υπουργείο Οικονομικών

Τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ότι νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ισοδυναμεί με έξοδο της χώρας μας από το ευρώ εξέφρασε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, λίγο μετά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση με την τρόικα.
«Και ποιος δεν θέλει κούρεμα του χρέους; Το θέμα είναι όμως ότι εάν αυτή τη στιγμή κάνεις κούρεμα το γερμανικό Constitutional Court θα πει ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε, δηλαδή η Γερμανία δεν
σου δίνει λεφτά. Κούρεμα σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ. Δεν υπάρχει κούρεμα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Όπως αποκάλυψε, το νέο μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ ύψους 1 δισ. ευρώ που διαπιστώθηκε μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012 και για να καλυφθεί χρειάστηκαν έκτακτα μέτρα, όπως η αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών για φέτος και η περαιτέρω περικοπή των δημοσίων επενδύσεων.
«Ενώ εμείς λέμε μέτρα 7,8 δισ. ευρώ για να έχουμε σε ένα μικρό πλεόνασμα, αυτοί λένε 9,2 δισ. ευρώ. Πρέπει να συγκλίνουμε κάπου», σημείωσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εάν η Ελλάδα δεν πάρει την επιμήκυνση, τότε θα χρειαστούν μέτρα 18 δισ.ευρώ τη διετία 2013-2014 (13,5 δισ. με την επιμήκυνση).
Το υπουργείο τονίζει ότι, στα σενάρια που αυτό επεξεργάζεται, η βιωσιμότητα του χρέους επιτυγχάνεται χωρίς κούρεμα, ενώ η εκταμίευση της δόσης αναμένεται περί τα μέσα Νοεμβρίου.
«Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα πάει η ελληνική οικονομία. Είναι μεγάλη η ύφεση που έχουμε τα τελευταία 6 χρόνια. Πιστεύουμε ότι το πράγμα θα “γυρίσει” μετά τη δόση. Ποτέ στην ιστορία του καπιταλισμού δεν υπάρχει χώρα που να έχει ύφεση 10 χρόνια. Αν πάρουμε τη δόση και έρθουν στην Ελλάδα χρήματα - το κλίμα έχει, ήδη, "γυρίσει" – πολλοί επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν.
 
 
 
 
 
 
 
metronews