26 Σεπ 2012

Η Κίνα απέκτησε το πρώτο αεροπλανοφόρο.

Αναβάθμιση των επιχειρησιακών ικανοτήτων του πολεμικού ναυτικού. Το Λιαονίνγκ, το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, εντάχθηκε σήμερα επισήμως στις δυνάμεις του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. Το αεροπλανοφόρο ετέθη στην υπηρεσία της κινεζικής ναυτικής στρατιωτικής δύναμης και της υπεράσπισης των
εδαφών της χώρας, εν μέσω ισχυρών εντάσεων στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας με την Ιαπωνία.
«Σήμερα το πρωί το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το Λιανονίνγκ, ετέθη επισήμως σε υπηρεσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, με την οποία γνωστοποιείται το όνομα του αεροπλανοφόρου, το οποίο ναυπηγήθηκε με βάση κύτος που είχε κατασκευασθεί στην Σοβιετική Ένωση και πήρε την ονομασία κινεζικής επαρχίας.
Αυτό το αεροπλανοφόρο θα επιτρέψει στην Κίνα «να αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές ικανότητες του πολεμικού της ναυτικού σε σύγχρονο επίπεδο και να βελτιώσει τις αμυντικές της ικανότητες. Θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο είχε αρχικά βαπτισθεί «Varyag», όταν προοριζόταν για το σοβιετικό πολεμικό ναυτικό και ανακατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Νταλιάν, της επαρχίας Λιαονίνγκ. Η κινεζική ναυαρχίδα Λιαονίνγκ πραγματοποίησε την πρώτη της έξοδο στη θάλασσα τον Αύγουστο του 2011 και ακολούθησε σειρά δοκιμών.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα χρειασθούν ακόμη πολλά χρόνια μέχρι το Πεκίνο να αποκτήσει μια πλήρως λειτουργική αεροναυτική μονάδα πλαισίωσης του αεροπλανοφόρου. Θεωρούν επίσης ότι η Κίνα ναυπηγεί, χωρίς να το έχει ανακοινώσει, ακόμη ένα ή δύο αεροπλανοφόρα.












peramatozoa.net