18 Σεπ 2012

Aποκάλυψη ΣΟΚ ! ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΑΤΗ




Οι πληροφορίες αυτού του άρθρου δεν προορίζονται για ιατρική συμβουλή. Το άρθρο δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις συμβουλές και την αγωγή του γιατρού. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις από τη χρήση πληροφοριών που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο. Οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που υπάρχουν σε αυτό το άρθρο επαφίεται ολοκληρωτικά στη διακριτική ευχέρεια του αναγνώστη.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλή χοληστερίνη ζουν περισσότερο από τους ηλικιωμένους με χαμηλή χοληστερίνη; Ότι οι ηλικιωμένοι με χαμηλή χοληστερίνη πεθαίνουν δυο φορές πιο συχνά από καρδιακή προσβολή από ό, τι οι ηλικιωμένοι με υψηλή χοληστερίνη; Ότι αυτοί που έχουν χαμηλή χοληστερίνη έχουν αυξημένο κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό; Ότι η χαμηλή χοληστερίνη προδιαθέτει για μολυσματικές ασθένειες και μάλιστα για HIV και AIDS; Ότι τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης αυξάνουν την ολική θνησιμότητα; Ότι υπάρχουν λαοί που έχουν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης και υψηλά επίπεδα καρδιοπάθειας; Ότι η χαμηλή χοληστερίνη προκαλεί καρκίνο; Ότι υψηλή χοληστερίνη οδηγεί σε μακροζωία; Ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες βάζουν “επιστήμονες” να κατεβάζουν συνεχώς τα επίπεδα της “φυσιολογικής”/ “επιτρεπτής” χοληστερίνης, με σκοπό να λαμβάνουμε όλοι στατίνες, τα νεότερα δηλαδή φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης; Αν όλα αυτά δεν τα γνωρίζετε, τότε θα ξαφνιαστείτε διαβάζοντας αυτό το άρθρο.

Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Οι περισσότεροι άνθρωποι  νομίζουν ότι η χοληστερίνη είναι βλαβερή για τον οργανισμό τους. Και όμως η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη ζωή μας.
 Ας δούμε μερικά πράγματα που χρειαζόμαστε χοληστερίνη για το σώμα μας:
Εγκεφαλικές συνάψεις. Οι συνάψεις, οι ζωτικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και οπουδήποτε αλλού γίνονται αποκλειστικά από χοληστερίνη.
Βιταμίνη D. Η βιταμίνη D συντίθεται από την χοληστερίνη από τη δράση των ηλιακών ακτίνων στο δέρμα μας.
Κυτταρικές μεμβράνες: Όλα τα κύτταρα του σώματός μας χρειάζονται χοληστερίνη στις κυτταρικές τους μεμβράνες. Χωρίς αυτή θα αποσυντίθονταν, αφού η χοληστερίνη παρέχει δομική ακεραιότητα.
Ορμόνες του σεξ: Η χοληστερίνη είναι δομικός λίθος για πολλές ορμόνες του σεξ.
Χολή: Η χοληστερίνη είναι το κύριο συστατικό της χολής, η οποία απελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη, για να βοηθήσει στην πέψη των τροφών.

ΧΑΜΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ
Ξέρετε ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλή χοληστερίνη ζουν περισσότερο;
Το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλή χοληστερίνη ζουν περισσότερο από τους ηλικιωμένους με χαμηλή χοληστερίνη προκύπτει καθαρά από πολλές επιστημονικές μελέτες (1-15). Αλλά ας δούμε τη θνησιμότητα, τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή, αν η χοληστερίνη είναι υψηλή.
Ο Dr. Harlan Krumholz στο πανεπιστήμιο του Yale ανέφερε ότι οι ηλικιωμένοι με χαμηλή χοληστερίνη πέθαιναν δυο φορές πιο συχνά από καρδιακή προσβολή από ό, τι αυτοί με υψηλή χοληστερίνη (16).
Υπάρχει μεγάλος αριθμός παρόμοιων ευρημάτων. Πολλές μελέτες σε ηλικιωμένους έχουν δείξει ότι η υψηλή χοληστερίνη δεν είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας έρευνας του Uffe Ravnskov στη βάση δεδομένων του Medline για μελέτες που ασχολούνταν με αυτό το ερώτημα (17).

ΧΑΜΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ
Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης συνδέονται με μεγάλη αύξηση θανάτων από αιμορραγικό εγκεφαλικό και μπορεί να αποτελούν και αιτία. “Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τα πειράματα σε ζώα, δείχνουν ότι δίαιτες που είναι πολύ χαμηλές σε λίπος αυξάνουν την εμφάνιση μερικών μορφών εγκεφαλικού
Αυτά τα στοιχεία σπάνια αναφέρονται από τους οπαδούς της θεωρίας της χοληστερίνης. Συνεχώς αναφέρουν ότι οι οι Ιάπωνες τρώνε χαμηλή ποσότητα λίπους και ότι έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας. Δεν αναφέρουν όμως ότι έχουν υψηλά ποσοστά εγκεφαλικού. Όλα αυτά που αναφέραμε αποδεικνύουν ότι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό είναι τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης και όχι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

ΧΑΜΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Ο David Jacobs και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι η χαμηλή χοληστερίνη είναι προάγγελος για  έναν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες του στομάχου, των εντέρων και των πνευμόνων (19).Οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες προκαλούνται από βακτήρια ή ιούς. Γεννάται όμως το εξής ερώτημα: Είναι η μόλυνση που μειώνει τη χοληστερίνη ή η χαμηλή χοληστερίνη που προδιαθέτει σε μολυσματικές ασθένειες

ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ
Ας εξετάσουμε τη σχέση της χοληστερίνης με την ολική θνησιμότητα.
Στη μελέτη Framingham υπήρξε το εξής συμπέρασμα: “Υπήρξε μια άμεση σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης τα πρώτα 14 χρόνια (σ.σ. της μελέτης) και της θνησιμότητας τα επόμενα 18 χρόνια (11% συνολικά και 14% θάνατοι από καρδιαγγειακή ασθένεια το ποσοστό αυξάνει ανά 1 mg/dL τον χρόνο πτώσης των επιπέδων χοληστερίνης)”. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα της χοληστερίνης έπεσαν ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν – και ακόμα σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή ασθένεια (23).

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΧΑΜΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Τι θα λέγατε, αν μαθαίνατε ότι η υψηλή χοληστερίνη του αίματος όχι μόνο δεν προκαλεί καρδιοπάθεια, αλλά μας προστατεύει από αυτήν; Στους ηλικιωμένους η υψηλή χοληστερίνη φαίνεται να είναι προστατευτική. Ο Dr. Harlan Krumholz και οι συνεργατες του στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Yale παρακολούθησαν 997 ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες που ζούσαν στο Bronx, στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τεσσάρων χρόνων περίπου τα διπλάσια άτομα με χαμηλή χοληστερίνη είχαν καρδιακή προσβολή ή πέθαναν από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με αυτούς με τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης (25). Έχετε ακούσει ποτέ για αυτή τη μελέτη; Ασφαλώς και όχι. Διότι οι φαρμακευτικές εταιρείες στατινών δεν θέλουν να μάθετε ότι η υψηλή χοληστερίνη μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια.
Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που αποδεικνύει κάτι τέτοιο και την οποία σας υποκρύπτουν. Στη μελέτη Framingham αναφέρεται: “Για κάθε πτώση 1 mg/dL της χοληστερίνης υπήρξε 11% αύξηση στην καρδιοπάθεια και στην ολική θνησιμότητα”. Έτσι όχι μόνο η ολική θνησιμότητα αλλά και η θνησιμότητα από καρδιοπάθεια είχε αυξηθεί. Για πολλά χρόνια μας λένε πόσο σημαντικό είναι να χαμηλώσουμε τη χοληστερίνη μας, για να προλάβουμε την καρδιοπάθεια. Αλλά η μελέτη Framingham έδειξε ότι, αν η χοληστερίνη του αίματος μειώνεται, αυξάνεται ο κίνδυνος να πεθάνουμε.
Οι περισσότερες μελέτες έχουν βρει ότι η υψηλή χοληστερίνη δεν είναι παράγοντας κινδύνου για τις γυναίκες. Αυτό το δικαιολογούν λέγοντας ότι οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες τις προστατεύουν από τις καρδιακές προσβολές. Αλλά αυτό δεν ευσταθεί. Οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια στις γυναίκες, δεν τις προστατεύουν από την καρδιοπάθεια. Στην πραγματικότητα φαίνεται πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες να έχουν χαμηλή χοληστερίνη από ό, τι υψηλή. Ο Dr. Bernard Forette και μια ομάδα Γάλλων ερευνητών από το Παρίσι βρήκαν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες με πολύ υψηλή χοληστερίνη ζουν περισσότερο. Το ποσοστό θανάτων ήταν περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερο για τις γυναίκες που είχαν πολύ χαμηλή χοληστερίνη.



ΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Ο Dr. Tatu Miettinen και οι συνεργάτες του από το Ελσίνκι διεξήγαγαν προληπτικές δοκιμές στη Φινλανδία λόγω των υψηλών ποσοστών καρδιοπάθειας σε αυτή τη χώρα.
Μισοί από 1200 μεσήλικες, περισσότερο ή λιγότερο παχύσαρκους και υπερτασικούς άνδρες επιχειρησιακά στελέχη με υψηλή χοληστερίνη αίματος δέχτηκαν συμβουλές για κάπνισμα, άσκηση, μείωση βάρους και δίαιτα. Οι άλλοι μισοί χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Αν η πίεση του αίματος και η χοληστερίνη του αίματος στην ομάδα θεραπείας δεν γινόταν φυσιολογική, θεραπεύονταν επίσης με διάφορα φάρμακα μείωσης της πίεσης του αίματος και της χοληστερίνης.
Η χοληστερίνη του αίματος μειώθηκε 6,3% και η πίεση του αίματος περίπου 5%. Η κατανάλωση καπνού μειώθηκε περίπου 13%.
Αλλά οι βελτιωμένοι παράγοντες κινδύνου δεν οδήγησαν σε καλύτερα αποτελέσματα. Στην ομάδα που ασκείτο, μείωσε το βάρος της, έτρωγε λιγότερο ζωικό λίπος και περισσότερο φυτικό λίπος, και σταμάτησε το κάπνισμα υπήρξαν διπλάσιες καρδιακές προσβολές από ό, τι στην ομάδα ελέγχου (29).

Η ΧΑΜΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή χοληστερίνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. Αυτοί που είχαν πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης είχαν μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνου (30-33). Σε μερικούς ασθενείς η χοληστερίνη ήταν χαμηλή 18 χρόνια πριν ο καρκίνος εμφανιστεί.

Η ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
Η χοληστερίνη είναι ένα ζωτικό συστατικό του σώματος. Χωρίς αυτήν μπορούμε να αρρωστήσουμε χάνοντας τη μνήμη μας, αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διακυβεύοντας τα επίπεδα των ορμονών μας και αυξάνοντας την πιθανότητα να υποφέρουμε από καρκίνο. Με άλλα λόγια όσο υψηλότερη είναι η χοληστερίνη μας τόσο περισσότερο θα ζήσουμε.
Αν μειώσουμε τη χοληστερίνη, αυξάνουμε τις πιθανότητες να υποφέρουμε από αρρυθμία. Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του San Diego επισημαίνουν ότι η υψηλή χοληστερίνη σε άτομα άνω των 75 ετών είναι προστατευτική και όχι βλαβερή και ότι η χαμηλή χοληστερίνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή αρρυθμία, την κύρια αιτία θανάτου, αν συμβεί έμφραγμα.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΏΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Οι επιστήμονες συνεχώς κατεβάζουν τα επίπεδα της ‘φυσιολογικής’/’επιτρεπτής’ χοληστερίνης. Έτσι, ενώ τα ‘φυσιολογικά’ επίπεδα της LDL θεωρούνται στο 100 με 115 mg/dL, νέες οδηγίες τα κατεβάζουν ακόμα πιο χαμηλά, στα 50 με 70 mg/dL. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουμε στατίνες, για να κατεβάσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης και να προστατευτούμε από την καρδιοπάθεια. Πίσω από αυτές τις οδηγίες κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα.
 Αυτό σημαίνει επιστήμη! Καταλάβατε λοιπόν τι παιχνίδι παίζεται; Οι φαρμακευτικές εταιρείες μας προκαλούν φόβο για τη χοληστερίνη και βάζουν τους επιστήμονες να χαμηλώνουν τα φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερίνης, ώστε όλοι μας να γίνουμε πελάτες των φαρμακευτικών εταιρειών και να παίρνουμε στατίνες, για να μειώσουμε τη χοληστερίνη.

 ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Σε αυτό το άρθρο αποδείξαμε ότι όχι τα υψηλά, αλλά τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας και του καρκίνου. Η θεωρία ότι η χοληστερίνη προκαλεί καρδιοπάθεια είναι εσφαλμένη και προβάλλεται τόσο έντονα λόγω μάρκετινγκ. Τη θεωρία αυτή στηρίζουν οι φαρμακευτικές θεωρίες, διότι από αυτήν βγαίνουν οικονομικά κερδισμένες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες σας προσφέρουν ως λύση τα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης, από τις πωλήσεις των οποίων κερδίζουν εκατομμύρια. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι να λαμβάνουν στατίνες, γι’ αυτό και έχουν κηρύξει ως εχθρό τη χοληστερίνη και σας έχουν προκαλέσει τον φόβο γι’ αυτήν. Ήρθε λοιπόν ο καιρός οι άνθρωποι να απαλλαγούν από τον φόβο για τη χοληστερίνη και να αντιληφθούν ότιη χοληστερίνη είναι μια ουσία ωφέλιμη για τον οργανισμό τους.