9 Ιουλ 2012

'Ολο το παρασκήνιο της παραίτησης "βόμβα"


Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Νικολόπουλος. Με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, νέος υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ορίζεται ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του κ.Νικολόπουλου ο υφυπουργός αντέδρασε όταν διαπίστωσε ότι στην πράξη δεν έγινε καμία συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικα για την επαναδιαπραγμάτευση στα εργασιακά. Αυτό δημιούργησε ένταση μεταξύ των αρμοδίων στελεχών της κυβέρνησης και ο μέχρι πριν από λίγο υφυπουργός θεώρησε οτι η παραίτηση είναι "μονόδρομος".


Η δήλωση παραίτησης

«Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.

Εύχομαι να κάνω λάθος.

Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της.

Άπαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε «καρέκλα» πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη ,την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.

Άπαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το «εδώ στα δύσκολα».

Το επαναλαμβάνω και σήμερα.

Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα.
Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας.
Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους.

Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι’ αυτό αγωνίζομαι».

Οργισμένος ο Σαμαράς
Η πρώτη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για οργή του Αντώνη Σαμαρά, στην παραίτηση του Νίκου Νικολόπουλου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Real fm ο υφυπουργός δεν είχε προϊδεάσει κανένα από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ούτε τον κ. Βρούτση ούτε τον κ. Μεϊμαράκη.
Οι πληροφορίες λένε ότι το κείμενο της παραίτησης στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτασε την ίδια ώρα με την ώρα που έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο κ Κεδίγογλου ενημερώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού και εκλήθη στο Μαξίμου σε σύσκεψη όπου  θα συμμετέχουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.
Η παραίτηση Νικολόπουλου αποτελεί ηχηρό πλήγμα στη συνοχή της κυβέρνησης και εκφράζεται ανησυχία για πως μπορούν να αντιδράσουν τα στελέχη της λαϊκής δεξιάς της ΝΔ τα οποία προέτασσαν τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής όλους τους προηγούμενους μήνες.

Τα ερωτήματα του Μαξίμου

Ερωτήματα θέτει το Mέγαρο Μαξίμου για την παραίτηση του Νίκου Νικολόπουλου και επιβεβαιώνεται από όλες τις πηγές η οργή του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες
του Real fm το Μέγαρο Μαξίμου θέτει το ερώτημα πως κατάλαβε ο κ Νικολόπουλος μέσα σε μία εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση και τονίζουν ότι στη συνάντηση που έγινε με την τρόικα στο υπουργείο Εργασίας, παρόντος του Νικολόπουλου ο κ. Βρούτσης τόνισε ήταν μία συνάντηση γνωριμίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η  επιστολή του κ. Νικολόπουλου προς τον πρωθυπουργό εστάλη χθες το βράδυ.
Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Νικολόπουλο και του είπε ότι θα τα πούμε σε λίγο και πριν μιλήσουν ο κ. Νικολόπουλος δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησής του.
Έκπληξη προκάλεσε η παραίτηση Νικολόπουλου στον κ. Βρούτση και στον κ. Βενιζέλο, συνεργάτες του οποίου τόνιζαν ότι οι υπουργοί είναι για να δίνουν μάχες και δεν ρίχνουν την ασπίδα πριν ξεκινήσουν οι μάχες.

Σκληρή δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα», δήλωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας την παραίτηση του Νίκου Νικολοπούλου, από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας.
 «Δεν υπάρχει λογική εξήγηση», πρόσθεσε τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μόλις χθες (ο κ. Νικολόπουλος) είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».     

Τι απαντά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας με στενούς του συνεργάτες εκφράζει την "στεναχώρια" και τον "αιφνιδιασμό" του από την κίνηση του Νίκου Νικολόπουλου. Ο υπουργός Εργασίας λέει για την παραίτηση ότι δόθηκε "άνευ λόγου και αιτίας".
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Βρούτσης υποστηρίζει ότι η παραίτηση Νικολόπουλου δεν έχει αιτιολογική βάση και ότι δεν έχει γίνει ακόμα η διαπραγμάτευση με την τρόικα για να τεθεί ζήτημα "επαναδιαπραγμάτευσης" των εργασιακών. "Ήταν μία συνάντηση γνωριμίας".
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο enikos.gr ότι εκτός από τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η κίνηση του κ. Νικολόπουλου, υπάρχει η αίσθηση ότι ο κ. Νικολόπουλος επιθυμούσε την ίδια τη θέση του υπουργού και όπως σημειώνουν "βιάστηκε να κρίνει τη σχέση του με τον υπουργό καθώς συνυπάρχουν στο ίδιο υπουργείο μόλις μία εβδομάδα".

Τι έγραφε νωρίτερα ο Νίκος Νικολόπουλος

"Ο Σαμαράς ξέρει ότι χρειάζεται πάνω απ΄ όλα χρόνο. Οι πολιτικές μας στη θετική τους εκδοχή, δεν είναι άμεσης απόδοσης.  Διότι ακόμα κι αν προχωρήσουν όλα τα κεφάλαια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που παρουσίασε, θα χρειαστεί ικανό χρόνο, ώστε αυτά να κάνουν αισθητές τις συνέπειές τους", έγραφε στο Facebook ο Νίκος Νικολόπουλος λίγες ώρες πριν υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας.
"Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση. Η μάχη της με το χρόνο που θα κριθεί σε τρία επίπεδα. Αν δηλαδή θα αντέξει τις αναπόφευκτες κοινωνικές εντάσεις", ανέφερε. 

Νωρίτερα είχε αναρτήσει και το εξής:
"Αυτή η Βουλή και αυτή η Κυβέρνηση διαφέρουν από τις προηγούμενες σε δυο βασικά σημεία. Πρώτον, αυτή η Κυβέρνηση είναι τρικομματική, όπως και η κοινοβουλευτική της βάση και δεύτερον τα ζητήματα που έχει να χειριστεί είναι πρωτοφανούς έντασης και οξύτητας".

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Η στάση του κ. Νικολόπουλου αναδεικνύει το αυτονόητο που θα έπρεπε να πράξουν όσα στελέχη της κυβέρνησης σέβονται τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις έναντι των ψηφοφόρων τους. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η επαναδιαπραγμάτευση εγκαταλείφθηκε την ημέρα των εκλογών», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Νικολόπουλου.
"Παραιτηση Νικολόπουλου:Η ταφόπλακα στην "επαναδιαπραγμάτευση" και η προσχώρηση του κ. Σαμαρά στο μνημονιακό "δόγμα Στουρνάρα", έχει συνέπειες", έγραψε στο Twitter ο βουλευτής τους ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης  Παπαδημούλη.

Ως ''αδιανόητη'' χαρακτηρίζει την παραίτηση του υφυπουργού εργασίας, Νίκου Νικολόπουλου, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.
Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι: ''σήμερα συνέβη το αδιανόητο. Υπουργός της κυβέρνησης ψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της και αμέσως μετά παραιτείται ισχυριζόμενος την αδυναμία του να υπηρετήσει άλλα από αυτά που διακήρυττε ως τομεάρχης υπουργείου Εργασίας''.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με την παραίτηση του Νίκου Νικολόπουλου ''επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι η διαπραγμάτευση ήταν προεκλογικό παραμύθι που εγκαταλείπεται από την 1η ημέρα λειτουργίας της κυβέρνησης''.
''Είναι προφανές ότι ο κ. Νικολόπουλος επιβάλλεται να εξηγήσει πλήρως, άμεσα τι ακριβώς ζήτησε η τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αποδέχτηκε η κυβέρνηση ώστε να οδηγηθούν οι σχέσεις τους σε διαζύγιο'', επισημαίνει ο Χρήστος Ζώης.


"Ελάχιστες ώρες χρειάστηκαν από την ψήφο εμπιστοσύνης για να αρχίσει η κατάρρευση αυτής της Κυβέρνησης. Αποδεικνύεται ότι τα τρία κόμματα που συγκροτούν την Κυβέρνηση υφάρπαξαν την ψήφο του Λαού, τάζοντας επαναδιαπραγμάτευση, η οποία οδηγήθηκε στις καλένδες", αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών
"Ο κύριος Νίκος Νικολόπουλος δεν μπορούσε να είναι περισσότερο σαφής και σίγουρα δεν ανήκει στη «λαϊκίζουσα» αντιπολίτευση", τονίζουν.

Η παραίτηση προκάλεσε και την αντίδραση του ΛΑ.ΟΣ.:
"Σε δύο εβδομάδες παραιτήσεις τριών υπουργών, δημιουργούν παγκόσμιο ρεκόρ, άξιο να καταγραφεί στα ρεκόρ Γκίνες. Αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, είναι εύκολο να φανταστεί ο οποιοσδήποτε τι έχει να γίνει στην Κυβέρνηση το απομεσήμερο", αναφέρει η ανακοίνωση.