26 Ιουλ 2012

Σοκ και δέος - Αυτά είναι τα μέτρα στο πακέτο των 11,5 δισ.ευρώ.

Τα μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ παρουσιάζει αυτή τη στιγμή στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τους Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα. Πρόκειται για δύσκολα μέτρα που πλήττουν 4 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Αργά χθες το απόγευμα (όπως μετέδωσε το protothmema.gr στις 17:00) αποφασίστηκε να μπουν στο πακέτο των περικοπών συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ να εισφέρουν εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ αντί 4 δισ. που ήταν το αρχικό σχέδιο.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες τα μέτρα είναι :

• Πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2.300 και 2.400 ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος εξοικονομήσεων 1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της αποδοτικότητας του πλαφόν είναι πως, αν είχε κατέβει στα 2.000 ευρώ το δημοσιονομικό όφελος θα έφτανε τα 2 δισ. ευρώ.


• Ψαλίδι 5% για όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις, η περικοπή θα επιβάλλεται στο άθροισμα των αποδοχών. Με τον τρόπο αυτό, θα επηρεαστούν και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν διπλή σύνταξη, χωρίς καμία από τις δύο να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά το άθροισμά τους τις βάζει στο κάδρο των περικοπών.

• Επιδόματα. Από τον κατάλογο των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων φαίνεται να γλιτώνουν μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ. Για όλα τα υπόλοιπα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήριαοι οποίες μαζί με το μαχαίρι στο εφάπαξ θα πρέπει να οδηγούν σε εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ.

• Εφάπαξ. Προβλέπεται μείωση έως και 40% σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που χορηγούν εφάπαξ πέραν των ορίων τους όπως αυτά προσδιορίζονται από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Ήδη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ανακοινώσει νέα μείωση κατά 22,67% του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά τη συνταξιοδότησή τους να χάνουν έως και 10.820 ευρώ.

• Πλαφόν και στην υγεία. Προτείνεται η καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρόταση προβλέπει ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται σε ετήσια βάση κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείας ύψους 1.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ το χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο. Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου, τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου, αν χρειάζεται περισσότερες ημέρες νοσηλείας.

• Φοιτητές. Στο τραπέζι των προτάσεων περιλαμβάνεται τελικά και η πρόταση για επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές,.

Τα δίδακτρα, θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από τα 200 ευρώ τον χρόνο ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών και φτάνουν τα 300 ευρώ ανά έτος για τους αντίστοιχους φοιτητές ΑΕΙ. Περιλαμβάνεται και η επιβολή διδάκτρων έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο για όσους φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.


http://eleftheriskepsii.blogspot.gr