19 Μαρ 2012

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ!!!ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ!!!!

Μπορεί ο μηχανισμός προπαγάνδας, που ετοιμάζει την κοινή γνώμη για το PSI, το κούρεμα και όλα τα άλλα δεινά, να προσπαθεί να μας πείσει ότι τα δυσκολότερα πέρασαν, η αλήθεια όμως είναι ότι τα πραγματικά άσχημα μόλις ξεκίνησαν. Και δυστυχώς, κάπου στον Ιούνιο, στις αρχές του καλοκαιριού, θα κορυφωθεί το ελληνικό δράμα, με γεγονότα και αποφάσεις που δύσκολα μπορεί να βάλει ο νους. 

Ο Παντελής Καψής, καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη προϊδεάσει γι' αυτό προαναγγέλλοντας νέα μέτρα, πριν καν ληφθούν τα παλιά. Μέτρα τα οποία ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν, αφού πολλά από αυτά θα αποφασιστούν αφού κριθεί πώς «πήγαν» αυτά που μας έβαλαν με τις έως τώρα αποφάσεις.... 
Κρύβουν μέτρα
Το επίπεδο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού από όλους όσοι μετέχουν στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων φαίνεται πια από το ότι έχουν δεχτεί σιωπηρά την καθυστέρηση εφαρμογής των παλαιότερων φορολογικών μέτρων, με ορίζοντα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Γιατί;
Απλούστατα, για να έχουν γίνει οι εκλογές και ο κόσμος να μπορεί ακόμη (αφού τους ψηφίσει) να τους ανεχτεί. Θα μπορεί όμως;
Ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να μην καλυφθεί το όριο ασφαλείας του 66,67% στο PSI προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των περίφημων ρητρών συλλογικής δράσης (CAC's). Το τι τελικά θα γίνει, θα κριθεί αυτές τις ώρες. Εάν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά, το IIF μας έχει ήδη προειδοποιήσει για το τι θα σημάνει μια αποτυχία του PSI, που μπορεί να οδηγήσει και σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, με αυτόματη μετάδοση σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και επόμενους κρίκους την Ιταλία και την Ισπανία. 
Σενάριο καταστροφής
Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα απολέσουν περί τα 75 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ θα χάσει πάνω από 170 δισ. ευρώ. Βέβαια οι παράπλευρες απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες: Για τη διάσωση των χωρών που θα κινδυνεύσουν από τη μετάδοση της ασθένειας του ελληνικού χρέους θα απαιτηθούν περίπου 800 δισ., ενώ η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων για να στηριχθεί η αγορά ομολόγων. Επιπλέον 160 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η έκθεση του IIF που διέρρευσε μέσα στην εβδομάδα για να πείσει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να συμμετάσχουν στο PSI, καταλήγει πως «αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, δεν μπορεί να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», και τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει το ευρώ και να εισαγάγει ένα νέο εθνικό νόμισμα.
Οι πρακτικές δυσκολίες θα είναι ακόμη σοβαρότερες, με τις αρχές της να ζητούν χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για να καλύψουν τις δαπάνες του Προϋπολογισμού και τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σε κάθε σενάριο θα κρατικοποιηθούν. Το σενάριο που αναπτύσσει το IIF είναι καταστροφικό σε διεθνές επίπεδο, αλλά ειδικά για τη χώρα μας σημειώνει πως «οι κοινωνικές αναταραχές θα αυξάνονταν περαιτέρω και η ανεργία θα συνέχιζε μια ξέφρενη πορεία. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα κατέρρεε μαζί με την οικονομική δραστηριότητα». Αυτά βέβαια ως προειδοποίηση, αφού το IIF θα ήθελε να πετύχει η συμφωνία ...; 
Κρύβουν τον «δράκο»
Προκειμένου λοιπόν να σωθούμε από όλα αυτά, πρέπει να δεχθούμε την «καλή εκδοχή» για την οποία μας ετοιμάζουν. Ας δούμε τι περιλαμβάνει και αυτό το μενού:
Πρώτον: Προεργασία για «καλές εκλογές», με όλα τα χαράτσια να πληρώνονται μετά ...;
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ήταν έτοιμη να αποστείλει τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΕΤΑΚ του 2009 (ο οποίος έπρεπε να πληρωθεί εδώ και δύο χρόνια). Όμως οι φάκελοι δεν πήγαν στο Ταχυδρομείο καθώς ο αρμόδιος γενικός γραμματέας περιμένει να πάρει την εντολή από τον υπουργό Οικονομικών. Πού είναι το «κακό»; Αν δεν εισπραχτεί το ΕΤΑΚ του 2009, δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η αποστολή του ΦΑΠ του 2010 και 2011.
Οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011 παρατάθηκαν, και στην καλύτερη περίπτωση θα υποβληθούν στα μέσα Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο η καταβολή τριών φόρων: του φόρου εισοδήματος έτους 2011, της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία φέτος θα εισπραχτεί μέσω των εκκαθαριστικών, και του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο φέτος είναι υψηλότερο από πέρυσι καθώς ανεβαίνει από τα 300 στα 500 ευρώ.
Για τον Ιούλιο του 2012, έχει παραταθεί η υποβολή του εντύπου Ε9. Η υποβολή αυτών των δηλώσεων είναι απολύτως απαραίτητη για να επιβληθεί ο ΦΑΠ έτους 2012. Και αυτός ο φόρος, λοιπόν, θα καταβληθεί προς το τέλος του έτους.
Πρόκειται για άλλη μία αστοχία ή για σκόπιμη επιλογή; Το γεγονός ότι μεσολαβούν οι εκλογές μιλάει από μόνο του. Και βέβαια με την τακτική των αναβολών και των παρατάσεων ο υπουργός Οικονομικών (και πιθανότατα υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές) πετυχαίνει να κατέβει στις κάλπες χωρίς να έχει προκαλέσει ένα ακόμη κύμα οργής στην εκλογική βάση. 
Όλο αυτό σημειώνεται καθώς τα εκκαθαριστικά του 2012 είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν θυμό στον κόσμο, μια και θα περιλαμβάνουν:
f Τις επιπτώσεις από τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ.
f Τις επιπτώσεις από την κατάργηση ή την περικοπή των φορολογικών εκπτώσεων ακόμη και κατά 75%.
f Την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
f Τις επιπτώσεις από την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης ακόμη και κατά 40%.
Κάπως έτσι, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 μετατρέπεται σε εφιάλτη καθώς θα πρέπει να πληρωθεί:
f Το εκκαθαριστικό σε δύο διμηνιαίες δόσεις.
f Το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2012, το οποίο θα ξεκινήσει να καταβάλλεται με τους λογαριασμούς του Μαΐου (μετά τις εκλογές και αυτό).
f Το ΕΤΑΚ το 2009, ο ΦΑΠ του 2010 αλλά και ο φόρος ακίνητης περιουσίας για το 2011 και το 2012.
f Το πρόστιμο για τα αυθαίρετα καθώς και αυτή η διαδικασία παρατάθηκε για το τέλος Ιουνίου.
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ό,τι αποφασιστεί με τα νέα μέτρα που έχουν προεξαγγελθεί για τον Ιούνιο, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη ...;

Δεύτερον: Αναδρομική καταβολή των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» από το μισθολόγιο.
Πριν από αυτό όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα περάσουν τρεις εφιαλτικούς μήνες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, μια και θα τους παρακρατήσουν όλα τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Νοεμβρίου 2011. Από το κούρεμα των συντάξεων δεν θα γλιτώσουν ούτε αυτοί που θα βρεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Η εισφορά αλληλεγγύης (1%-4% επί του εισοδήματος του 2012) θα πρέπει να πληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και στη χειρότερη εφάπαξ. Όσοι χρωστάνε στο Δημόσιο περισσότερα από 300.000 ευρώ δεν θα μπορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια παρά μόνο αν έχουν εξαντλήσει την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με την εφορία μέσα από τη διαδικασία της διαιτησίας. Πιο αναλυτικά, ορισμένα από τα κρίσιμα μέτρα είναι τα εξής:
Η εισφορά αλληλεγγύης θα πληρωθεί μαζί με το εκκαθαριστικό του 2012. Αυτό σημαίνει ότι όποιος παραλάβει το εκκαθαριστικό από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, θα μπορεί να πληρώσει σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Όποιος όμως παραλάβει το εκκαθαριστικό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να καταβάλει τόσο τον φόρο εισοδήματος όσο και την εισφορά αλληλεγγύης εφάπαξ.
Το κούρεμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα ξεκινήσει από τον Μάιο και θα εφαρμοστεί σε 8 μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του έτους. Η περικοπή θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Γλιτώνουν τη μείωση των κύριων συντάξεων όσοι εισπράττουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας καθώς και όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80




http://forza-grecia.pblogs.gr