2 Φεβ 2012

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι το πρώτο στάδιο της διεθνούς οικονομικής δικτατορίας

Σε μια καθοριστικής σημασίας σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε στις Βρυξέλλες, οι 25 από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες συμφώνησαν να δεχθούν για τον εαυτό τους, αλλά και να επιβάλουν στους κακότυχους και όλο και πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες τους έναν μηχανισμό διεθνούς δημοσιονομικής δικτατορίας.

Ο υποτιθέμενος σκοπός του "δημοσιονομικού συμφώνου" της ΕΕ είναι να επιβάλει "δημοσιονομική πειθαρχία", έτσι ώστε η παρούσα κρίση του ευρώ να μπορεί να περιοριστεί και να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον. Βραχυπρόθεσμα, αυτό σημαίνει τη παροχή δυνατότητας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επεκτείνει το αποθεματικό της, ώστε να συνεχιστεί η χορήγηση δανείων σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, με την επιφύλαξη εφαρμογής των ισχυόντων κανόνων. Πιο μακροπρόθεσμα, το σύμφωνο θέτει σε χρήση το κύριο εργαλείο εξαναγκασμού, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος θα μπει σε πλήρη ισχύ τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, δήλωσε ότι το αρχικό κεφάλαιο του ΕΜΣ θα περιοριστεί μόνο σε 500 δισ. ευρώ, αλλά ότι το τελικό ποσό "θα αξιολογηθεί στην πορεία".

Οι επικριτές του νέου θεσμού λένε ότι αυτός είναι και ο μοναδικός σκοπός τoy ΕΜΣ: να δημιουργηθεί ο μηχανισμός ελέγχου, υπό το πρόσχημα της παροχής κεφαλαίων διάσωσης για όσα κράτη-μέλη έχουν ανάγκη από στήριξη, ενώ στην πραγματικότητα θα εγκαθιστούν στην εξουσία μέλη της ελίτ, τραπεζίτες που διατηρούν δεσμούς με την Goldman Sachs και ούτε έχουν εκλεγεί, ούτε υπηρετούν τους φορολογούμενους πολίτες. Η Angela Merkel, η Γερμανίδα καγκελάριος και φερέφωνο του ΕΜΣ, ήταν σαφής: "Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε μια ένωση σταθερότητας. Για όσους θα κοιτάζουν την ένωση και το ευρώ ως παρατηρητές και μη μετέχοντες, είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι υπάρχει αυτή η δέσμευση".

Η Merkel παρέλειψε, ωστόσο, να αναφέρει ότι η Βρετανία και η Τσεχία έχουν και οι δύο αποστασιοποιηθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, από το σύμφωνο. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, δήλωσε: "Δεν υπογράφουμε αυτό το σύμφωνο. Δεν το επκυρώνουμε. Και δεν δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο με κανένα τρόπο". Ο Cameron πρόσθεσε επίσης: "Το εθνικό συμφέρον μας έγκειται στην πρόοδο αυτών των χωρών και στην επίλυση της χαοτικής κρίσης στην οποία βρίσκονται, της οποίας η ρίζα δεν είναι άλλη από το ευρώ". Ο δε Τσέχος πρωθυπουργός, Petr Necas,εξήγησε στον Γάλλο πρόεδρο, Nicolas Sarkozy, ότι είναι αδύνατο να προσχωρήσει η χώρα του στο σύμφωνο αυτό "για συνταγματικούς λόγους".

Δεν τον αδικούμε για αυτή του την απόφαση. Μια προσεκτική ματιά στον ΕΜΣ μας αποκαλύπτει ότι πρόκεται για ένα όχημα απροκάλυπτης υφαρπαγής εξουσιών και ανεξαρτησίας από αυτά που συνηθίσαμε χρόνια να αποκαλούμε "κυρίαρχα έθνη". Ο συνάδελφός μου αρθρογράφος στο περιοδικό New American, Αlex Newman, χαρακτήρισε τον ΕΜΣ ως ένα σχέδιο που αποσκοπεί στο στήσιμο "μιας γιγαντιαίας μηχανής αέναης και βασανιστικής διάσωσης(;) για τα μέλη της ευρωζώνης".

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο του συμφώνου του ΕΜΣ:

"Τα μέλη του ΕΜΣ δια του παρόντος ρητά και αμετάκλητα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παράσχουν τη συμβολή τους στο εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο. Θα πρέπει να πληροί όλες τις κλήσεις κεφαλαίου σε έγκαιρη βάση, σύμφωνα με τους όρους οι οποίοι καθορίζονται στην παρούσα Συνθήκη..."

Επιπλέον, οι άρχουσες ελίτ, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη για την βίαιη άντληση κεφαλαίων από τις χώρες μέλη, θα είναι υπεράνω του νόμου.

Ένα δεύτερο απόσπασμα από το κείμενο του συμφώνου του ΕΜΣ:

"Οι Διοικητές θα χαίρουν ασυλίας από κάθε μορφή δικαστικής διαδικασίας και από κάθε είδους διεξαγωγή έρευνας, επίταξη, κατάσχεση, απαλλοτρίωση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κατάσχεσης, σύλληψης ή αποκλεισμού μέσω εκτελεστικής, δικαστικής, διοικητικής ή νομοθετικής ενέργειας..."

Με άλλα λόγια, οι αυτοεκλεγμένοι αφέντες, που θα διαχειρίζονται τον ΕΜΣ, θα είναι ελεύθεροι να λεηλατούν τους πολίτες εσαεί, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο και περιορισμό.

Ο Anthony Wile, πολιτικός και οικονομικός σχολιαστής και επιχειρηματίας, θεωρεί τον ΕΜΣ μια απάτη μιας νέας μορφής ολοκληρωτισμού. Σε άρθρο του έγραψε το εξής: "Η ΕΕ πουλήθηκε σαν εμπορική ένωση. Αργότερα μετεξελίχθηκε σε νομισματική ζώνη. Τώρα προσπαθεί να γίνειαυτοκρατορία με όλη τη σημασία της λέξης, με υποτελείς και κατακτημένα εδάφη, που θα της καταβάλλουν σε τακτά διαστήματα απεριόριστους φόρους υποτέλειας".

Οι επικριτές της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει κανείς τόσο τυφλός, όσο αυτός που αρνείται να δει. Ως χαρακτηριστικούς "τυφλούς" θα αναφέρουμε τον Martin Schulz, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος εξακολουθεί να πιστεύει και να δηλώνει δημόσια ότι ο ΕΜΣ είναι σχεδιασμένος με τέτοιον τρόπο ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών: "Δεν χρειάζεται να είναι καθηγητής οικονομικών για να γνωρίζει ότι αν έχει κάποια χώρα μηδενική ανάπτυξη, δεν πρόκειται ποτέ να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα". Παρόμοιου βαθμού άγνοια για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ΕΕ εκδήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος κατήγγειλε ότι "το νέο σύμφωνο εδραιώνει τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά παραλείπει εντελώς να αντιμετωπίσει την άλλη πλευρά του νομίσματος: αυτήν της απασχόλησης και της ανάπτυξης".

Λόγια άφθονα. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ η πρόθεση να προωθηθεί τίποτε εκτός από ένα αυταρχικό υπερεθνικό σώμα εξουσίας. Η βελτίωση των οικονομιών δεν ήταν ποτέ μέρος της συμφωνίας. Η ισοπέδωση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών ήταν από μιας αρχής ο σκοπός των εμπνευστών αυτού του μηχανισμού.

Και την 1η Ιουλίου, η τελευταία πύλη που θα διαβούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς ο κλοιός της οικονομικής και πολιτικής δικτατορίας τριγύρω τους θα γίνεται στενότερος, θα κλείσει ερμητικά.


http://kostasxan.blogspot.com/#1