5 Φεβ 2012

Μοντέλο ευρωπαϊκών λαϊκών επαναστάσεων;

Η Σικελία παρέλυσε κυριολεκτικά για ένα τριήμερο, με ένα νεύμα του "Κινήματος των δίκρανων" και αφορμη μια αύξηση 40% στα καύσιμα. Μήπως έχουμε να κάνουμε με μια φόρμουλα μαζικών εξεγέρσεων για τον υπόλοιπο κόσμο;

Από το ιστολόγιο Poor Richard's Blog,
με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Veterans Today

Στις 16 Ιανουαρίου, η μεσαία τάξη της Σικελίας ξεκίνησε μια λαϊκή εξέγερση που ονομάστηκε, αρκετά εύστοχα, "Κίνημα των δικράνων" ("Movimento dei forconi"), αφού οι περισσότεροι διαδηλωτές έβγαιναν να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους του νησιού με δίκρανα στους ώμους.

Το κίνημα θυμίζει κάπως το "Καταλάβατε (την Γουώλ Στρητ)" κλπ, αλλά ο πυρήνας του δεν αποτελείται από δυσαρεστημένους άνεργους νέους, που δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι ή επιχείρηση.

Στη Σικελία πολλοί διαδηλωτές είναι μεσήλικες και ηλικιωμένοι.Ξέρουν πως ό,τι τους έχει απομείνει το έβαλε σημάδι η δική τους ελίτ, που τους έχει τελευταία φορτώσει στούς ώμους αφόρητα οικονομικά βάρη.

Η άλλη διαφορά είναι στο μέγεθος. Οι απλοί πολίτες της Σικελίας αριθμούν πέντε εκατομμύρια, και αφού όλοι σχεδόν βγήκαν στους δρόμους, αυτά τα πέντε εκατομμύρια είναι σαν να λέμε ότι κατέλαβαν τον εαυτό τους.

Όλα αυτά μου έκαναν αρκετή εντύπωση, με αποτέλεσμα να αρχίσω να ψάχνω για πληροφορίες στις ιστοσελίδες των συμβατικών ΜΜΕ, μήπως μπορέσω να βρω κάποιο βίντεο. Και όμως, δεν βρήκα τίποτε ουσιαστικό μέχρι στιγμής.

Έλεγξα για δεύτερη φορά την ημερομηνία. Όντως, η εξέγερση ξεκίνησε στις 16 του προηγούμενου μήνα και μέσα σε δύο μέρες κατέβασε τα ρολά όλο το νησί. Τίποτα δεν κινούνταν. Όλα αυτά πριν από δύο εβδομάδες περίπου, και όμως, μόλις σήμερα είδα την είδηση, παρ' όλο που δεν είμαι κανένας τεχνοφοβικός ερημίτης.

Μπορείτε να φανταστείτε να έκλειναν το Μανχάταν οι εξεγερμένοι του κινήματος της Γουώλ Στρητ και να μην κάλυπταν την είδηση τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ; Εντάξει. Θα μου πείτε, για τη Σικελία μιλάμε και όχι για το Μανχάταν. Αλλά δεν είναι και μικρή η Σικελία. Έχει έκταση 25.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτό είναι ένα κάποιο θέμα, αλλά η ουσία είναι αλλού.

Ποιά είναι τα αιτήματα των εξεγερμένων;

Ας τα δούμε. Οι Σικελοί απαιτούν:

α) Τη σύλληψη όλων των διεφθαρμένων πολιτικών.

β) Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών.

γ) Την κατάργηση της γραφειοκρατίας των απατεώνων πολιτικών της αυτοδιοίκησης των τοπικών απατεώνων πολιτικών, πολλοί από τους οποίους διατηρούν τις θέσεις τους εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια.

δ) Δραστικές περικοπές στους μισθούς και τα προνόμια των βουλευτών και των γερουσιαστών.

ε) Τον περιορισμό της θητείας των πολιτικών σε μόνο δύο τετραετίες.

Πολύ ριζοσπαστικές ιδέες για ένα "άγριο" τοπίο, όπως αυτό της Σικελίας, θα μου πείτε. Μάλλον θα προέρχονται από τίποτα ξένους αναρχικούς που προσγειώθηκαν στη Σικελία μια νύχτα με φεγγάρι. Ή ...μήπως ανήκουν σε κάποιους που θέλουν να μας πείσουν ότι όλοι ξαφνικά έχουμε ένα κοινό πρόβλημα, πράγμα που απαιτεί μια κοινή λύση,πράγμα που προϋποθέτει μια κοινή βούληση να συνεργαστούμε; Αυτό μας πάει σε μια άλλη "ριζοσπαστική" ιδέα, που κάτι άλλα ιστολόγια, όπως τοVeterans Today θα χαιρόταν αν γινόταν αφορμή για δημόσιο διάλογο.

Σας παραθέτω απόσπασμα από ανάρτηση του εν λόγω ιστολογίου και την αφήνω στην κρίση σας.

Εξέγερση των απλών πολιτών

Την τρίτη ημέρα διαμαρτυρίας στη Σικελία, το νησί είχε σχεδόν παραλύσει. Έχουν κατέβει σε απεργία οι οδηγοί φορτηγών, οι αγρότες, οι ψαράδες, και τα συνδικάτα των τεχνιτών και των εμπόρων.

Οι φοιτητές οργάνωσαν διαδηλώσεις αλληλεγγύης,καταλαμβάνοντας δρόμους και λιμάνια. Στην Γέλα έκλεισαν την είσοδο του διυλιστηρίου, απειλώντας να κλείσουν την λειτουργία του λιμανιού.



Εκατοντάδες φορτηγά έφθασαν στο λιμάνι του Villa San Giovanni, προκειμένου να ξεφορτώσουν στο νησί τόνους προϊόντων (οπωροκηπευτικών και γαλακτοκομικών), τα οποία, τελικά, δεν άργησαν να σαπίσουν, αφού τα φορτηγά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στις παράκτιες πόλεις της Σικελίας. Αυτή η μαζική διαμαρτυρία είχε ένα βαρύ τίμημα για τη Σικελία από την άποψη των απωλειών στον οικονομικό τομέα.

Τα αποθέματα καυσίμων ελαττώθηκαν σημαντικά και σε πολλές περιοχές του νησιού οι οι τιμές τους εκτοξεύθηκαν, όπως και αυτές των τροφίμων. Άδεια είναι τα ράφια στα σούπερ μάρκετ και μερικές μικρότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει. Οι πολίτες έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι τα τρόφιμα σύντομα θα τα πουλάνε στη μαύρη αγορά. Στις προμήθειες τροφίμων μέσω φορτηγών γίνονται συνεχώς έλεγχοι από την αστυνομία.

Η μεσαία τάξη της Σικελίας βγήκε στους δρόμους

Η διαμαρτυρία εναντίον των αυξήσεων των τιμών των καυσίμων(φόρων 40% πάνω στη βασική τιμή) και των διοδίων είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Οι ηγέτες του κινήματοςμιλούν για "μια κραυγή απελπισίας και εξέγερση όλων των εργαζομένων στο νησί".

Το "Κίνημα των δίκρανων" δεν είναι μια συνηθισμένη κινητοποίηση, που συγκεντρώνει κοινωνικούς τομείς και πολιτικές ομάδες που έχουν ελάχιστα κοινά. Στις διαδηλώσεις τους ανέμιζαν αυτονομιστικές σημαίες πλάι σε αυτές της Forza Nuova (ακροδεξιάς παράταξης).

Ο κίνδυνος χειραγώγησης και εκμετάλλευσης του κινήματοςείναι, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, πολύ υψηλός. Ακόμη περισσότερο σε μια περιοχή όπως η Σικελία, ίσως η μόνη η οποία υποστηρίζει τόσο ευρέως την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Berlusconi, αν και η τελευταία έχει οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι φασίστες ή η μαφία ή κάποιοι άλλοιίσως να βρίσκονται πίσω από και μέσα στο κίνημα. Υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν από τους οργανωτές των διαδηλώσεων να αποστασιοποιηθούν από άτομα που συνδέονται με το έγκλημα και ίσως άλλους χώρους, και εκμεταλλεύονται την συγκεκριμένη συγκυρία για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ως "θύματα", προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο του κινήματος και της όλης κατάστασης.

Κάποιοι εισαγγελείς στο Παλέρμο επιβεβαίωσαν την πιθανότητα κάποιες από αυτές τις υποψίες να είναι βάσιμες, αλλά είναι άγνωστο αν διεξάγονται ήδη κάποιες σχετικές έρευνες.



http://kostasxan.blogspot.com