30 Ιαν 2012

H οδοντίατρος του Πόρτο Ράφτη (φίλη του Νίκου) με την τανάλια της τρόικας!


«Η οδοντίατρος που ξεδόντιασε τους συνταξιούχους» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ελληνικής κιτς βιντεοταινίας της δεκαετίας του 1980, που θα διηγούνταν τα πεπραγμένα της «σιδηράς κυρίας» με το στεγνό πρόσωπο της οδού Σταδίου, η οποία διαβουλεύεται με την τρόικα κόβοντας συντάξεις. Τώρα η ίδια αυτή κυρία εμφανίζεται στις τηλεοράσεις, δηλώνοντας έτοιμη να χρησιμοποιήσει την «τανάλια της» και στις επικουρικές συντάξεις.

Ο λόγος για την Αθηνά Δρέττα, γενική γραμματέα στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τις καλές σχέσεις που είχε οικοδομήσει με τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Νίκο Παπανδρέου έβαλε «λουκέτο» το 2009 στο οδοντιατρείο που διατηρούσε στο Πόρτο Ράφτη για να κατευθυνθεί αρχικά στο υπουργείο Εργασίας, με τελικό προορισμό ένα έδρανο στη Βουλή. 

Η πορεία αυτή για την Αθηνά Δρέττα ήταν «αυτοσκοπός» επισημαίνουν στην "κυριακάτικη δημοκρατία" άνθρωποι από το στενό της περιβάλλον. Είχε ήδη στραμμένο το βλέμμα της προς την πολιτική ως στέλεχος της νεολαίας του «Ρήγα Φεραίου» στις αρχές της δεκαετίας του '80 και ήταν συνεπαρμένη από τη ρητορική ικανότητα του Λεωνίδα Κύρκου. 

Έτσι «δούλεψαν» καλά οι γνωριμίες της στον Συνασπισμό της Αριστεράς, ιδιαίτερα μετά την κρίση που ξέσπασε στο κόμμα και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των «αναθεωρητών» . Τότε η κ. Δρέττα, μαζί με το μπουλούκι που είτε αποχώρησε είτε διεγράφη από τον Συνασπισμό, εντάχθηκε μαζί με άλλους στο ΠΑΣΟΚ. 

«Κλειδί η παρέα»
Μεταξύ αυτών, που ανέλαβε μάλιστα και ρόλο, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε το κλειδί του κόμματος το 2004, ήταν και ο Νίκος Κοτζιάς, πρόεδρος μέχρι τα μέσα του 2010 του ΙΣΤΑΜΕ. Ο κ. Κοτζιάς, κοινός φίλος της Αθηνάς Δρέττα από τα παλιά και του Νίκου Παπανδρέου, ήταν ο άνθρωπος που τη σύστησε στον αδελφό του πρωθυπουργού, όταν ακόμα το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Ήταν μάλιστα ο ίδιος που την έβαλε στην «παρέα» της « Παλαιάς Αγοράς» της Φιλοθέης (in cafe restaurant), όπου διάφορα στελέχη του κόμματος μαζευόντουσαν μία φορά την εβδομάδα και θεωρητικολογούσαν μεταξύ τυρού και αχλαδιού. Μαζί με την κ. Δρέττα εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ...ο Nίκος Μπίστης της ΑΕΚΑ, η Μαρία Δαμανάκη κι άλλα στελέχη από τον χώρο της Αριστεράς.

Η πορεία... 
Η 48χρονη σήμερα «σιδηρά κυρία» ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Νέα Σμύρνη, όπου υπήρξε δημοτική σύμβουλος. Το γερό παιχνίδι άρχισε μετά τη γνωριμία της με τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο βοηθούσε προεκλογικά από το 1996 στη Δυτική Αττική. Χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες της με τους παλιούς συντρόφους της Αριστεράς, αλλά και τους μετέπειτα συμμάχους της, κατάφερε να μπει υποψήφια στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 1994 και να εκλεγεί στο νομαρχιακό συμβούλιο της Αθήνας με το ψηφοδέλτιο Υπερνομαρχία Πολιτών με επικεφαλής τους Φώφη Γεννηματά, Γιάννη Σγουρό και Γιάννη Μίχα.
Η πορεία της στην πολιτική άρχισε να απογειώνεται από το 1996 όταν εντάχθηκε στον πυρήνα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ με την εγγραφή της στον ΟΠΕΚ, αλλά και τη στήριξη που παρείχε στον Κώστα Σημίτη όταν διεκδίκησε την αρχηγία. Αυτό ήταν που της άνοιξε τον δρόμο για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί.