19 Ιαν 2012

Σοκ: Κόβουν στα παιδιά τα εμβόλια λόγω κρίσης


Εκτεθειμένα σε κάθε είδους ασθένειες βρίσκονται χιλιάδες παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι γονείς τους αδυνατούν πλέον να τους παρέχουν ακόμη και τη στοιχειώδη υποχρεωτική εμβολιαστική κάλυψη της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.
Χιλιάδες γονείς έχουν αντικαταστήσει τον ιδιωτικό παιδίατρο με εναλλακτικές λύσεις που μέχρι πρότινος επισκέπτονταν κυρίως άπορες οικογένειες, όπως για παράδειγμα ΜΚΟ και τα πολυιατρεία των Δήμων.
Την τριτοκοσμική εικόνα της χώρας σε ότι αφορά την προστασία των Ελληνόπουλων, επιβεβαιώνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επαπειλούμενη έξαρση ασθενειών στον παιδικό πληθυσμό λόγω της παραμέλησης του Προγράμματος εμβολιασμών.
Σύμφωνα με την Εταιρία, οι Έλληνες πλέον όχι μόνο δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα για την προστασία της υγείας τους εμβόλια, αλλά ούτε καν να προχωρήσουν σε μια απλή επίσκεψη στον παιδίατρο.
Η τελευταία, αποτελούσε μέχρι πρότινος μια συνηθισμένη διαδικασία για τους Έλληνες γονείς, που κατά κύριο λόγο είχε προληπτικό χαρακτήρα. Η συρρίκνωση όμως των οικογενειακών εισοδημάτων λόγω της κρίσης μετέτρεψε την επίσκεψη στον παιδίατρο σε πολυτέλεια, αν και το αντίτιμο δεν ξεπερνά τα 70 ευρώ, στην ακριβότερη των περιπτώσεων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς προτιμούν να λαμβάνουν τηλεφωνικές συμβουλές από το σπίτι για το πρώτο 48ωρο και μόνο αν προκύψει κάτι το ανησυχητικό να επισκεφτούν τον παιδίατρο.
Την κατακόρυφη πτώση των επισκέψεων σε ιδιώτες παιδιάτρους επιβεβαιώνει και ο Σύλλογος Ελευθερο-επαγγελματιών Ιατρών Αττικής, καθώς στον ιδιωτικό παιδιατρικό κλάδο καταγράφεται μείωση της κίνησης της τάξεως του 40%. Ανάλογη μείωση βέβαια παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι Έλληνες γονείς στρέφονται πλέον στα πολυιατρεία των Δήμων, στα ιατρεία των ΜΚΟ όπως οι γιατροί του κόσμου κτλ. Η επίσημη πολιτεία προκλητικά απούσα.
12.910 λιγότεροι εμβολιασμοί μόνο στο ΙΚΑ
Πτωτική εικόνα για την πορεία των εμβολιασμών επικρατεί όμως και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο στο ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας με περίπου 4 εκατ. ασφαλισμένους η εικόνα για τον αριθμό των εμβολιασμών είναι απογοητευτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 188.910 εμβολιασμούς που είχαν καταγραφεί στα 59 Κέντρα Υγείας Μάνας και Παιδιού του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα το 2010, το αντίστοιχο διάστημα του 2011 ο αριθμός των εμβολίων μόλις που έφτασε τα 176.000!